Subota, 19 lipnja, 2021

URA će glasati za novu rezoluciju o Srebrenici: Traži se zabrana javnog negiranja postojanja ili umanjenje genocida

Autor:Tanjug

Nemojte propustiti

Prijedlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja “postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici”.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića glasaće u parlamentu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Poslanica tog pokreta Božena Jelušić je rekla da je to obaveza tog pokreta.

“Naravno da ćemo glasati za. Još me svrbi ruka od Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer je izglasan preko noći. Drugi put je izglasan danju i to je bolje”, navela je Jelušić.

Prijedlog nove rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnijela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Prijedlogom rezolucije se traži “najoštrija osuda genocida u Srebrenici”, potvrda da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je, kako se navodi, preko 8.000 civila bošnjacke nacionalnosti.

Prijedlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja “postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici”.

Zatim da se 11. juli proglasi “Danom sjećanja na žrtve Srebrenice”, riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da “afirmise vrijednosti mira i stabilnosti”.

Nadležne institucije se pozivaju na “sprovodenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

U obrazloženju za donošenje nove rezolucije se navodi da za to postoji ustavni osnov, a kao razlozi da njeno donošenje navode se pravosnažne presude Haskog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigdje ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Prijedlog nove rezolucije o Srebrenici je 43. od 44 tačaka dnevnog reda parlamenta koji je u zasjedanju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo