Petak, 18 lipnja, 2021

Uručena infotmatička oprema osnovnim školama “Fatima Gunić” i “Dobroševići”

Nemojte propustiti

Foto: Ministarstvo obrazovanja i nauke
Foto: Ministarstvo obrazovanja i nauke

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić zajedno sa Omarom Krivošijom i Adnanom Subašićem, direktorima kompanija Microsoft i CT Computers BA, posjetio je danas osnovne škole „Fatima Gunić“ i „Dobroševići“ u Sarajevu. Povod posjete bilo je uručivanje računara za dva kabineta informatike uz podršku navedenih kompanija . Tokom posjete Osnovnoj školi „Fatima Gunić“ ministar Mašić je obišao Spomen-sobu i odao počast učiteljici i trima učenicima te škole koji su tragično stradali od agresorske granate u novembru 1993. godine tokom opsade Sarajeva.

Novi informatički kabineti opremljeni su sa 22 umrežena računara za učenike i dva za nastavnike. Osnovne škole ”Fatima Gunić” i „Dobroševići“ imale  su nedostatnu informatičku opremu te su novi kabineti značajni, između ostalog, i zbog činjenice da se radi o školama s velikim brojem učenika.

„Od 757 učenika u Osnovnoj školi „Fatima Gunić“, 450 pohađa nastavu informatike, a do sada nisu imali gotovo nikakve uslove. Moderna informatička učionica je značajan korak za školu koja je do sada, nažalost, bila u podređenom položaju“, kazao je Mašić te dodao da će Ministarstvo u skladu s mogućnostima nastojati da situaciju promijeni nabolje i u drugim školama.

Ministar Mašić je podsjetio i na prijedlog jedinstvenih pedagoških standarda i normativa za osnovno obrazovanje u cijeloj Federaciji BiH koji je trenutno u javnoj raspravi u svim školama i kantonalnim ministarstvima obrazovanja.

DSC_0555

„Očekujem da će prijedlog vrlo brzo biti usvojen, a predstavljat će prvu stavku koja će precizno definisati normu nastavnika, ali i odrediti koji minimum materijalno-tehničkih uslova treba ispunjavati svaka učionica da bi se u njoj mogao izvoditi primjeren obrazovno-odgojni rad“, rekao je ministar Mašić, te dodao da će do kraja godine biti finaliziran i prijedlog jedinstvenih standarda i normativa za srednje škole u FBiH.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo