Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Uručene Šestoaprilske nagrade, Džeko novac donirao u humanitarne svrhe

Nemojte propustiti

“Nagrada od mog grada, od mog Sarajeva je za mene nešto posebno”, rekao je Džeko nakon što mu je nagradu uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić

sestoaprilska-nagrada

Gradsko vijeće Sarajeva je na prvoj radnoj sjednici krajem marta jednoglasno odlučilo da su ovogodišnji dobitnici pojedinačne i kolektivne Šestoaprilske nagrade Edin Džeko i SOS Dječija sela Kinderdorf.

Dobitnik Kolektivne “Šestoaprilske nagrade” Grada Sarajeva u 2013. godini je Organizacija SOS Dječija sela u BiH, a u njihovo ime nagradu je primio direktor ove organizacije Amir Omanović, koji je rekao da su oni večeras sretni jer su primili priznanje za kvalitet, posvećenost, istrajnost.

“Ponosni smo na porodični model brige koji njegujemo. Ponosni smo na 808 djece koje imamo trenutno zbrinjeno”, rekao je Omanović.

Organizacija SOS Dječija sela u BiH djeluju u BiH već 19 godina. Dio su svjetske nevladine humanitarne organizacije SOS Children’s Villages International. SOS Dječija sela u BiH su mjesto gdje se mladi odgajaju u duhu porodice, gdje SOS majka odgaja ljubavlju i srcem i preuzima odgovornu roditeljsku ulogu.

Danas u SOS selima u Sarajevu ima 16 SOS mama, a u Gračanici 12, koje brinu o 269-oro djece i mladih.

Dobitnik Pojedinačne “Šestoaprilske nagrade” Grada Sarajeva u 2013. godini je Edin Džeko koji je večeras kazao da bi se mogao do jutra zahvaljivati onima koji su doprinijeli da večeras stoji na tom mjestu i obraća se kao dobitnik “Šestoaprilske nagrade”.

“Vjerujem da se nećete naljutiti ako kažem kako najveću zaslugu za sve moje uspjehe imaju moji roditelji, moja sestra, moja porodica. Oni su uvijek vjerovali u mene, oni nikada nisu prestali vjerovati i uvijek su mi davali snagu i volju i zbog njih jesam večeras ovdje ispred vas. Nagrada od mog grada, od mog Sarajeva je za mene nešto posebno”, rekao je Džeko nakon što mu je nagradu uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Da je baš on prava osoba za ovu nagradu, Džeko je potvrdio i večeras tako što je novac od nagrade donirao u dobrotvorne svrhe

Edin Džeko je nagradu dobio za izuzetan doprinos u oblasti sporta, a SOS Dječija sela BiH za doprinos u oblasti humanitarnog rada i djelovanja.

Šestoaprilske nagrade uručene su na svečanosti koja je upriličena večeras na dan Grada Sarajeva 6. Aprila, a uručio ih je gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić, koji je u prigodnom obraćanju na večerašnjoj Svečanoj sjednici gradskog vijeća, povodom 6. Aprila Dana grada Sarajeva rekao da je od svog osnutka davnih godina 15. stoljeća pa sve do danas Sarajevo ostalo nepokoren grad.

Komšić je nakon toga prisutne upoznao sa historijom ovog grada od 1945. godine do danas:

“Danas su pred nama novi izazovi. Danas trebamo čuvati i graditi onaj duh i ćud koji su ove simbole vjere i različitosti ukorijenili, povezali i stopili u jedno, na jednom mjestu. To nam je i opomena sudbine i povijesna zadaća, da samo svezani takvom pupčanom vrpcom možemo opstati i imati budućnost. Želimo da naš grad vrati onaj sjaj, ljepotu i privlačnost koju je imao u nedavnoj prošlosti”, istakao je Komšić.

On je također dodao da treba da učinimo da naš grad bude poželjan i za nas, da mu ostanemo vjerni, da ga ne napuštamo i da ga čuvamo.

“Bez naše brige, njegove će ljepote uvenuti, bez naše omladine grad će opustiti. Radi toga, Sarajevo trebamo graditi kao slobodan i perspektivan grad otvoren i jednak za sve”, pojasnio je Komšić, koji je za kraj dodao da smo mi ipak država i njeno lice moramo pokazati u Sarajevu, njenom glavnom gradu.

Večeras je dodjeljena i nagrada „Graham Bamford“ Mevludinu Muhoviću, Samiru Saferoviću, Alenu Deliću i Almiru Dautoviću, jer su prošlog proljeća iskazali izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam, kada su priskočili u pomoć pri pokušaju spašavanja Emira Murge i Adnana Ćatića.

Nagrada Graham Bamford je nagrada koja se dodjeljuje u čast i znak sjećanja na hrabri čin Grahama Bamforda koji se u znak protesta zbog neadekvatnog angažovanja međunarodne zajednice i nemogućnosti da na drukčiji način skrene pažnju na ratna zbivanja u BiH spalio u Londonu 30. Aprila 1993. Godine.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo