Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Uskoro autobusi za Bjelašnicu, Igman i okolna izletišta

Nemojte propustiti

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je pokrenulo inicijativu kod svih javnih prevoznika u Kantonu Sarajevo da se u turističkoj sezoni organizira autobuski prijevoz do okolnih izletišta ali i prema olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, kazao je Feni ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica.

Bjelasnica– Evidentno je da Kanton Sarajevo svakim danom ima sve više turista koji imaju volju i namjeru da obiđu ova izletišta. Mi smo pokrenuli inicijativu i u pregovorima smo sa prevoznicima da uspostavimo stalne linije do tih destinacija – kazao je ministar Bubica.

O konačnom uspostavljanju linija javnost će biti upoznata naknadno jer još nimo dobili sve potrebne redove vožnje, i nisu se izjasnili svi potencijalni prevoznici, dodao je Bubica.

Zainteresiranost građana Sarajeva ali i turista za posjete zaštićenim prirodnim područjima, kao što su Bijambare te spomenici prirode Skakavac i Vrelo Bosne je velika, ali nažalost još uvijek nema gradskog prevoza prema tim lokacijama. U toku su pregovori sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo kako bi se obezbjedio prevoz prema Bijambarama ali i prema ostalim izletištima u KS u okviru zaštićenih područja, kazala je Feni pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac.

Ona kaže da su iz tog ministarstva pokušali i prethodnih godina ali nisu uspjeli da osiguraju redovnu minibusku liniju, barem u dane vikenda kad je najintenzivnija posjeta zaštićenom pejzažu Bijambare.

– Obraćali smo se Ministarstvu saobraćaja KS, i ovih dana se vrše razgovori oko omogućavanja da se ta linija obezbjedi. Radimo na tome i nadamo se da ćemo to vrlo brzo osigurati – kazala je Krvavac.

Za sada nema mogućnosti da se svi zainteresirani direktnom linijom odvezu do zaštićenog područja Bijambare jer je ipak to udaljenost oko 40-ak kilometara od grada. I u ovom momentu je zaštićeni pejzaž za sve one koji nemaju osobna vozila prilično nedostupan, kazala je Krvavac.

Ona je naglasila kako i Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS rade na rješavanju tog problema jer postoji zainteresiranost građana i turista za prevoz prema izletištima.

Što se tiče Skakavca i on je nepristupačan iako ima interesa za posjetu. Vrelo Bosne ima također određena ograničenja. Do njega se može doći fijakerom, ali direktnih linija nema. Slična situacija je i sa Igmanom i Bjelašnicom, naglasila je Krvavac dodavši kako bi se „trebalo više pažnje posvetiti organiziranim prevozima, barem u toku sezonskih turističkih posjeta”.

– Za Bijambare imamo najviše interesa. Skakavac također ima interes turista. Jer Sarajevo je posjećeno turistički i informacije iz Turističke zajednice nam govore da dosta turista žele posjetiti spomenik prirode Skakavac. To je u neposrednoj blizini Sarajeva, a nema nijedna direktna linija – kazala je Krvavac.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS je vrlo zainteresirano za rješavanje ovog problema, ali mora i Turistička zajednica i Ministarstvo saobraćaja KS da se uključi. Turistički sektor treba da animira, a i mi da odgovorimo na te zahtjeve, rezimirala je Krvavac.

Neophodnost uspostave javnog prevoza do Bjelašnice, Bijambara i drugih sarajevskih izletišta potvrdili su ranije u izjavama za Fenu iz Turističke zajednice KS, iz Planinarskog saveza BiH, KJKP ZOI 84.

– Strani turisti, bh građani-rekreativci, planinari, šetači rado bi u letnjim mjesecima sa vrelog asfalta potražili osvježenje na olimpijskim planinama. Problem je prevoz – kažu u Turističkoj zajednici, u ZOI 84 i Planinarskom savezu BiH.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo