Subota, 31 srpnja, 2021

Uskoro ključna bitka u Siriji: Više hiljada vojnika “samo čeka znak”

Nemojte propustiti

Nakon intenzivnog bombardiranja ruske avijacije, koja je svoje napade koncentrisala na Asadove protivnike izvan ISIS-a, u pripremi je velika kopnena ofanziva kojom će sirijska vojska uz rusku podršku iz zraka, te pomoć iranskih i vojnika Hezbolaha, pokušati nadjačati militante iz dijelova najvećeg sirijskog grada Alepa.

Kako piše agencija Reuters, koja se poziva na dva neimenovana visoka dužnosnika iz regije, ovo bi bio novi krak ofanzive koja je nedavno već krenula u provinciji Hami. U tu je svrhu, otkrivaju Reutersu zvaničnici, u Siriju stiglo više hiljada iranskih vojnika.

Ova će ofanziva, ocjenjuje agencija, vjerovatno dodatno naljutiti službenu Ankaru, koja je dosad aktivno pomagala razne militantne grupacije u borbi za zbacivanje Asadova režima s vlasti, a izrazila je i duboku zabrinutost zbog ruskih vojnih udara. Tu zabrinutost dijele i turski saveznici u NATO-u, pogotovo nakon dva incidenata u kojima su ruske vojne letjelice upale u turski zračni prostor, piše jutarnji.hr.

U samom Alepu, nekada velikom trgovačkom centru, a danas velikoj ruševini, mjesecima je vladao status quo. Istočne dijelove grada kontrolisali su Asadovi protivnici, uglavnom militanti povezani s al-Qaidom, a zapadne dijelove same Asadove snage, koje su na protivnički tabor povremeno bacale bombe iz aviona, ali uprkos čestim uličnim bitkama, dvije su strane općenito ostale ukopane oko istih linija razgraničenja.

Nedavno je u ofanzivu prema Alepu krenula Islamska država (ISIL), koja je proteklog vikenda, osokoljena ruskim udarima na Asadove, a ujedno i svoje protivnike, osvojila nekoliko sela sjeverno od grada, a u jednom se trenutku približila na samo dva kilometra od gradskog središta. Na području prodora ISIL-a djeluju militanti koje financiraju Zapad i Turska, a upravo su ondje snage koalicije predvođene SAD-om planirale zadati značajniji udarac ISIS-u.

‘Pripreme za veliku bitku na tom području su u toku. Na djelu je velika mobilizacija sirijske vojske, elitnih boraca Hezbolaha i hiljada Iranaca koji su stigli u proteklih nekoliko dana’, izjavio je jedan neimenovani visoki dužnosnik za Reuters.

Drugi visoki dužnosnik, za kojeg agencija navodi da je blizak sirijskim vlastima, izjavio je da je donesena odluka da se krene u bitku za Alep. ‘Više nije tajna da su hiljade Iranaca u Siriji i njihova je uloga ovdje ključna’, kazao je dužnosnik.

Oba su dužnosnika Reutersu kazala da će napad početi ‘uskoro’.

Iran je dosad javno priznavao da je u Siriju slao isključivo svoje ljude u funkciji vojnih savjetnika, odbijajući navode da se vojnici te države bore na samom ratištu. Prošle sedmice Teheran je objavio da je na području Alepa likvidiran jedan od savjetnika, vrlo utjecajni general Revolucionarne garde Hossein Hamedani.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo