Subota, 26 studenoga, 2022

Uskoro naplaćivanje ulaznica za Vrelo Bosne?

Nemojte propustiti

Elaboratom će JU Zaštićena prirodna područja KS-a precizno ispitati isplativost ove mjere i načine njene realizacije

Fijaker-na-Vrelu-Bosne

Zakonom o spomeniku prirode Vrelo Bosne, pored mjera zaštite, utvrđene su i mogućnosti izvora finansiranja među kojima je i prihod od naplaćivanja ulaznica za ovo područje. Zato je Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša KS-a od JU Zaštićena prirodna područja KS-a, zatražilo da uradi Elaborat isplativosti uvođenja ulaznica u prostor nukleusa Vrela Bosne. Elaborat bi trebao biti gotov za mjesec i precizno će kroz određene parametre ispitati isplativost ove mjere i načine njene realizacije. Ovo područje je izuzetno posjećeno čak i više nego što treba, pogotovo ako se uzme u obzir da je to prva zona vodosnabdijevanja i podrazumijeva najstrožiji režim zaštite. Također, i Zakon nalaže da se izbalansira broj posjeta sa očuvanjem vodnih resursa.

 
– Troškovi upravljanja spomenikom prirode Vrelo Bosne su prilično veliki i odnose se na sanaciju prostora, izgradnju infrastrukture i provođenje određenog režima u funkciji zaštite. Samo u ljetnom periodu na Vrelu Bosne je boravilo preko 180.000 posjetilaca. To najbolje govori koliki je pritisak na obuhvat ovog područja i na sve njegove vrijednosti. Značajan broj posjetilaca proizvodi i velike troškove održavanja koji, bez plata radnika, iznose preko 100.000 KM. U to je uračunato i održavanje zelenih površina, aleje i stajališta fijakera, kao i odvoz otpada i angažovanje određenih mašina. Ove poslove ne obavlja preduzeće Rad u okviru redovnog održavanja, već Ustanova, kazala je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Dodatna sredstva

Iz ovih razloga, kako je naglasila Krvavac, moraju se razmotriti mogućnosti obezbjeđenja dodatnih sredstava, ali i pronaći načini da se reducira broj posjetilaca nukleusu Vrela Bosne, jer je očit nesklad između mogućnosti infrastrukture i broja posjeta.

– Ustanova će razraditi na koji način će tehnički i operativno provesti naplaćivanje ulaznica i gdje će biti ulazna mjesta. Za sada se ne može govoriti o iznosu cijene, ali je sigurno da neće biti visoka. Znamo da gotovo sva zaštićena područja naplaćuju ulaz u svoje prostore, pa Vrelo Bosne ne treba biti izuzetak, pogotovo što ima velike troškove, a planirana budžetska sredstva nisu dovoljna za održavanje, pojasnila je Krvavac.

Na ovom području je u toku osiguravanje videonadzora radi sprečavanja kretanja motornih vozila. Također, počela je izrada projekta zaštite Velike aleje, koji će sagledati trenutno stanje i predložiti mjere koje se trebaju preduzeti. Najvjerovatnije će se zbog velike devastiranosti morati zamijeniti kompletna sadašnja asfaltna podloga. Šumarski fakultet, koji radi projekt, predložit će kakva treba biti buduća najadekvatnija podloga, jer se pretpostavlja da je sami proces asfaltiranja uticao na oštećenje stabala u aleji. Krvavac je kazal da su za nove projekte potrebna velika sredstva i zato je opravdano uvođenje naplate ulaza na Vrelo Bosne.

Zaštita vode

Nova odluka o zaštiti vode za piće u Sarajevskom polju, čija je izrada također u završnoj fazi, odnosi se i na područje Vrela Bosne, jer je ovo pored spomenika prirode i izvorište pitke vode.

– Pri donošenju odluke morat će se sagledati i obuhvati područja, upravljanje ovim prostorom i režim mjera zaštite voda. Trebat će se razmotriti i zabrana kretanja automobila koji dolaze iz pravca Plandišta, jer je evidentno povećanje zagađenja zemljišta zbog velike frekvencije vozila. Zato se ozbiljno razmišlja o obustavi saobraćaja i uvođenju voza na električni pogon, koji će pratiti i izgradnja parkinga izvan obuhvata područja. Sve je uslovljeno velikim finansijskim sredstvima koja će se morati obezbijediti, istakla je Krvavac.

U Ministarstvu su dodali da se zaštićeno područje Vrela Bosne mora mnogo bolje infrastrukturno opremiti i optimizirati posjete u odnosu na kapacitete kako ne bi došlo do ugrožavanja prirode i voda. Iz tih razloga je na ovom području zabranjeno priređivanje masovnih događaja i manifestacija koji zahtijevaju veći broj osoba na jednom mjestu.

Sagleda li se sve ovo, uvođenje naplaćivanja ulaza u nukleus Vrela Bosne, Krvavac smatra logičnim potezom, jer su potrebna velika sredstva da se područje zaštiti, uredi i još više dobije na atraktivnosti.

Izvor: Oslobođenje

Interesantno za vas

Izdvajamo

Prodaje se tvornica koja je nekad zapošljavala 800 ljudi, vrijedi više od sedam miliona KM

Inače stolačka GTA jedan je od največih dužnika u FBiH, a samo prema Poreznom uredu u Mostaru duguje preko...

Možda vas zanima i ovo