Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Uskoro počinje izgradnja savremenog zatvora u BiH

Nemojte propustiti

Na tender za izgradnju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, čiji je početak gradnje planiran na jesen ove godine, do sada se prijavio veliki broj domaćih i stranih firmi.

zatvor1Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić ističe da je Ministarstvo veoma zadovoljno dosadašnjim odzivom ponuđača, napominjući da je rok za dostavljanje ponuda 12. juni.

“Uslovi prijave su jasni i transparentni, jer je riječ o međunarodnom tenderu, raspisanom u skladu sa uslovima koje propisuje otvoreni postupak. Objava tendera uslijedila je nakon što su za to stvoreni svi potrebni uslovi”, precizira Bakićeva za Srnu.

Ona podsjeća da su stvaranju uslova za početak glavnih radova prethodile brojne aktivnosti na pripremi novog projekta i njegovoj reviziji.

Završeni su obimni tehnički i građevinski pripremni radovi, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izrada testnih bunara, te brojne druge aktivnosti, a raspisan je i tender za vršenje nadzora nad izvođenjem radova.

Bakićeva potvrđuje da su osigurana finansijska sredstva za dovršetak ovog projekta, precizirajući da će projekat najvećim dijelom biti finansiran iz donatorskih i kreditnih, a dijelom i domaćih sredstava, s tim da će kreditna sredstva biti korištena isključivo po potrebi.

Troškove izrade finansirala je EU, dok su troškovi gradnje, prema novom projektu, procijenjeni na 77 miliona KM.

“Važno je naglasiti da se ne radi o porastu troškova. Novi projekat predviđa objekat duplo veće površine od objekta koji je ranije planiran, tako da se ne može govoriti o bilo kakvom poskupljenju“, istakla je Bakićeva.

Površina zatvora je povećana, jer evropski standardi zahtijevaju princip: jedan zatvorenik – jedna ćelija.

“Činjenica da će većina zatvorenika po 22 sata dnevno provoditi sami u ćeliji od 22 metara kvadratnih, jasno govori da će ova savremena `kaznionica` u potpunosti služiti svrsi“, ocijenila je ona.

Osim toga, u projekat su sada uključeni i troškovi gradnje pristupnog puta, izgradnja bezbjednosnih sistema visokog nivoa, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti, kao i drugi troškovi koji su neophodni za izgradnju objekta.

Značajan dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sisteme, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

Zatvor će imati poseban blok za agresivne zatvorenike, a po potrebi će biti osiguravana sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

Kaznu će izdržavati 348 osuđenika i pritvorenika Suda BiH, a smještanje najtežih osuđenika u ovaj zatvor rasteretit će kapacitete drugih kazneno-popravnih institucija i omogućiti resocijalizaciju osoba osuđenih za lakše oblike kriminala.

“Kada je riječ o finansijskim sredstvima važno je istaći da je izgradnja ovog objekta, prije svega, dugoročna investicija i da se radi o privrednom objektu od koga će najviše koristi imati lokalno stanovništvo“, naglasila je Bakićeva.

Navodeći da je budžet opštine Istočna Ilidža u prethodnom periodu značajno povećan na račun ove investicije, Bakićeva precizira da je ovoj opštini samo na ime renti i uređenja građevinskog zemljišta do sada isplaćeno milion i po konvertibilnih maraka, dok je zadnja tranša bila na ime dobijanja građevinske dozvole i iznosi 48.000 KM.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u Bosni i Hercegovini: Preminula 24-godišnja studentica

"Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je ostao bez drage i vrijedne studentice Farah Fazlagić-Gezgel", saopćili iz obrazovne ustanove te...

Možda vas zanima i ovo