Subota, 2 prosinca, 2023

Uskoro pregledniji Facebook: Stiže novi Timeline!

Preporučeno

Na novom Timelineu povećan je lijevi stupac na kojem se sada nalaze samo objave korisnika i njihovih prijatelja, dok će se s desne strane nalaziti fotografije, mape, posljednje aktivnosti i slično

Foto: Ilustracija
Foto: Arhiv

Facebook je prije nekoliko mjeseci počeo s testiranjem novog Timelinea, a od jučer je novi Timeline postao dostupan korisnicima ove društvene mreže na Novom Zelandu te je za očekivati da će ga Zuckerbergova kompanija uskoro predstaviti većem broju korisnika. Promjene u Timelineu omogućit će bolju organizaciju korisničkih osobnih stranica te, smatraju na The Next Webu, stavljaju veći naglasak na komunikaciju između prijatelja.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

Glavna novost koju donosi novi Timeline jest što ekran više neće biti podijeljen na dva jednaka stupca, već je povećan prikaz sadržaja na lijevoj strani ekrana te će se na njoj nalaziti objave korisnika i njihovih prijatelja, dok će se na desnoj strani nalaziti informacije o prijateljima, posljednjim aktivnostima korisnika, likeovima, aplikacijama i druge informacije, prenosi Dnevnik.

Također, s obzirom da se povećava prostor rezerviran za objave statusa, izdvojene objave više neće biti raširene preko cijelog ekrana, a zanimljivo je da se na glavnoj stranici više neće nalaziti informacije o statusu veze korisnika ove mreže, što znači da su i u Facebooku odlučili pokloniti malo više pažnje privatnosti korisnika.

Upravo se čita:  Drama u BiH: Olujni vjetar oborio dalekovod i izazvao požar, stanovnici evakuirani
novi facebook
Povećan je prikaz sadržaja na lijevom dijelu ekrana, a ispod naslovne fotografije sada se nalazi tekstualni izbornik

Novi Timeline donosi promjene i u načinu prikaza ‘kućica’ s prijateljima, fotografijama, kartama i slično koje se sada nalaze odmah ispod naslovne fotografije te će se, umjesto njih, na novom Timelineu te informacije nalaziti u nekoliko tekstualnih izbornika tako da će ‘vremenska crta’ korisnika Facebooka izgledati jednostavnije i preglednije.

Korisnici ove mreže na Novom Zelandu koji već imaju novi Timeline novinare Mashablea obavijestili su i o još jednoj novoj opciji na ovoj mreži – Collections Manageru putem kojeg mogu sami prilagoditi sadržaj koji se nalazi na vrhu, odnosno s desne strane Timelinea.

Upravo se čita:  Ministar finansija BiH o budžetu za 2024. godinu: Većini korisnika se neće svidjeti

Na ovoj stranici kažu da su reakcije na novi Timeline raznolike – dok neki smatraju da je ovo nepotrebna promjena, odnosno da je s redizajnom Facebook popravio problem kojeg nikad nije bilo, druge novi Timeline podsjeća na stari Facebook kakav smo koristili prije Timelinea.

Noviteti na Zuckerbergovoj mreži trenutno su dostupni samo korisnicima iz Novog Zelanda i nema službenih informacija o dostupnosti ovih opcija i na drugim tržištima, no za pretpostaviti je da na njih nećemo morati puno čekati.

(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Hrvatski ‘Scout’ nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Hrvatska firma Scout izuzela je u četvrtak iz kasarne Oružanih snaga BiH u Kozlovcu kod Tuzle 26 topova ZIS...

Možda vas zanima i ovo