Utorak, 22 lipnja, 2021

Uskoro telefoniranje i bez signala

Nemojte propustiti

Ekipa koja stoji iza projekta Serval, osmislila je uređaj uz pomoć kojeg će biti moguće obavljati pozive i slati poruke smartfonima bez mobilne mreže.

Serval je pokrenuo kampanju za sakupljanje novca potrebnog za razvoj uređaja nazvanog Mesh Extender, koji je pomalo nalik na kućni bežični ruter.

Uređaj pomaže lokalnim ad-hoc mrežama širenje na veće udaljenosti tako što koriste telefone kao odskočne daske za prijenos podataka od jedne lokacije do druge, odnosno od jednog do drugog povezanog uređaja.

Za ovo je potrebna besplatna aplikacija za Android, koja može povezati obližnje telefone u mrežu bez potrebe za modifikacijom kojom bi se zaobišla WiFi ograničenja koja su ugrađena u Googleov OS.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovakve mreže bile bi izuzetno korisne u slučajevima prirodnih katastrofa i na područjima koja imaju lošu pokrivenost signalom.

Trenutno se legalno može koristiti u Americi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Prototipovi se trenutno testiraju u divljinama Australije i na pločnicima Vašingtona, a u planu je i slanje ranih modela humanitarnim organizacijama kako bi ih mogle testirati na terenu. (Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo