Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Uslov predsjednika Hrvatske Zorana Milanović: Prije Ukrajine u EU primiti BiH i Kosovo

Nemojte propustiti

“Bosnu i Hercegovinu taj zapad već godinama maltretira. Zemlja se nikamo ne pomiče. Da tamo ne živi pola miliona Hrvata ja bih ponovno imao problem jer je to susjedna zemlja. “

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvjetovao je prijem Ukrajine u EU sa prijemom BiH i Kosova u Uniju.

Komentarišući krizu u Ukrajini, te prijem ove zemlje u Evropsku uniju, jasno je poručio da prednost u prijemu u evropsku porodicu daje Bosni i Hercegovini i Kosovu. Predsjednik Hrvatske je na taj način uslovio potpis o prijemu Ukrajine u EU, te eksplicitno podcrtao da BiH i Kosovo moraju biti primljeni.

“Bio sam pozvan prije dva dana da potpišem zajedničku izjavu predstavnika istočne Evrope o tome da se Ukrajini da trenutno status kandidata. Uredu, situacija je izvanredna, razumijem to i bio sam to spreman potpisati, ukoliko i samo ukoliko se u taj status podigne Bosna i Hercegovina i Republika Kosovo, koju neke članice EU još nisu ni priznale, pa mislim da im je lagano sada došlo iz pete u glavu da bi mogli priznati Kosovo bez da nekog nagaze ili uvrijede. Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom, koje Brisel već godinama maltretira, javjla HRT.

To je za nas jednako važno kao Ukrajina. Bosna i Hercegovina je užasno važna. Ovo sam napravio iz niza razloga. Zato da i ekipa u Sarajevu vidi ili ne vide, ako ne vide, da nismo mi ti koji komadaju BiH, mislim da to ne radi niko, već da toj zemlji želimo dobro. I radi nje i radi pola miliona Hrvata u Bosni i Hercegovini i da će se tu dogovor morati postići – rekao je Milanović.

“Bosnu i Hercegovinu taj zapad već godinama maltretira. Zemlja se nikamo ne pomiče. Da tamo ne živi pola miliona Hrvata ja bih ponovno imao problem jer je to susjedna zemlja. Njoj se odmaže cijelo vrijeme. Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji, naravno ne odmah, neće to ići tako, ali uz status kandidata, a to je nada – debela kao deblo preko rijeke, preko kojeg možeš puzati bez da padneš. To Bosni i Hercegovini fali. BiH se vuče za nos već 20 godina”, dodaje Milanović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo