Subota, 28 siječnja, 2023

Uslovljavanje drugog više nije u modi? Od Milorada Dodika stigao zanimljiv odgovor

Nemojte propustiti

Prvi put u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa predsjednik vodeće stranke u RS-u Milorad Dodik nema političke uslove za formiranje vlasti.

Pregovori o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou ulaze u završnu fazu. Za razliku od ranijih pregovora nakon okončanja izbornih ciklusa, gotovo da i nema političkih uslovljavanja između budućih partnera na nivou BiH – SNSD-a, HDZ-a i stranaka osmorke, piše Oslobođenje.

No, oni koji će u opoziciju, SDA prije svih, trude se na sve načine da pokušaj normalne komunikacije i stabilizaciju stanja predstave kao armagedon koji će poklopiti državu.

Prvi put u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa predsjednik vodeće stranke u RS-u Milorad Dodik nema političke uslove za formiranje vlasti. Zaboravio je tjeranje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, čini se da bi državni Parlament ekspresno mogao usvojiti zakone potrebne za ubrzanje evropskog puta države, a nestale su i brojne krupnije ili sitnije provokacije. Za sada se Dodik drži ekonomskih uvjeta.

– Za nas je važno da na nivou BiH ne bude blokada za projekte koji su važni u ovom trenutku, pogotovo energetske. HDZ nikada nije imao problem podrške tim projektima. Stranke osmorke su nam govorile da nemaju namjeru i da je neprincipijelno zadržavati te projekte, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS-a.

U više navrata Dodik je poručio da se radi o izgradnji hidroelektrane na Drini, najavi izgradnje aerodroma u Trebinju, te novom gasovodu. Čini se da starim – SNSD-u i HDZ-u, ali ni osmorci kao novom partneru neće biti problematične nadležnosti državnog i nižih nivoa vlasti.

– U nekoliko oblasti smo se lako dogovorili. U oblasti energetike ne sumnjam uopšte da možemo postizati brže dogovore i implementirati nešto što je danas vrlo aktuelno u cijelom svijetu s obzirom na energetsku krizu. Preduslov nekim rješavanjima problema jeste uređivanje odnosa sa našim susjedima, smatra Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Čelnik HDZ-a navodi da se do kraja godine treba fokusirati na projekte koji su od značaja i za državu i za entitete. Očekuje i da se krene putem koji će značiti da više nigdje neće biti blokada.

– Zbog toga što nemamo neke osobe na nekoj funkciji ili zbog toga što su ljudi koji su obnašali neku izvršnu funkciju danas negdje u zakonodavnoj vlasti. To ćemo vrlo brzo dogovoriti, ističe Dragan Čović, predsjednik HDZBiH.

HDZBiH će, sada je sigurno, biti dio vlasti i u Zeničko-dobojskom kantonu. Dobit će dva ministarstva. Još se ne zna koja dva, ali će dati dva ministra Hrvata ili po jednog ministra hrvatske i srpske nacionalnosti, potvrđeno je za Oslobođenje iz više izvora. Iz prvobitnog plana raspodjele, NES i SDPBiH bi trebali izgubiti po jedan resor nauštrb HDZ-a, a navodno će im biti ponuđeni Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice i Ministarstvo zdravstva. Na ovaj način se potvrđuje Čovićeva izjava da će pomenuta stranka sigurno biti dio vlasti u ZDK-u.

Na dogovore između članica nove koalicije osvrnuli su se iz SDA, koja će, sve su prilike, u opoziciju.

– Mi tražimo da se javnosti predoči precizno šta su to prihvatili, pa su odobrovoljili HDZ i SNSD. Šta su obećali, kakve promjene u pogledu Ustava i Izbornog zakona, NATO-puta BiH, projekata gasifikacije, izgradnje HE Buk Bijela na Drini, aerodroma u Trebinju, reforme javnog RTV servisa, OSA, CIK-a i slično, poruka je Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Od Dodika stiže zanimljiv odgovor.

– Prije nego što bi rekli, a nema ništa skriveno sa osmorkom, možda bi bilo interesantno da mi kažemo šta je s nama dogovorio on ranije, zagonetan je predsjednik SNSD-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo