Utorak, 15 lipnja, 2021

Uspjeh mladog astrofizičara iz BiH: Nagradio ga Barack Obama, mašta da radi u NASA-i

Nemojte propustiti

Koliko god Bosna i Hercegovina imala problema, još čujem dosta lijepih priča o ljudima koji su uspjeli, a prošli su kroz velike izazove. Kako su u Americi pisali o meni i mojim uspjesima, mislim da svako u BiH zaslužuje takvo nešto.

To kaže rođeni Dobojlija Feđa Kadribašić (21), astrofizičar s diplomom američkog Stanforda, koji je prije četiri godine osvajanjem nagrade “Presidental Scholar 2009” izabran među 141 najboljeg maturanta u Sjedinjenim Američkim Državama između tri miliona kandidata, koju mu je dodijelio predsjednik Barak Obama (Barack).

Kadribašić je u maju 1992., kao osmomjesečna beba, s porodicom napustio rodni Doboj. Do 1998. porodica je živjela u Njemačkoj, a onda su životni put nastavili u Boca Ratonu na Floridi.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Zahvaljujući svojim uspjesima u SAD-u, dobio je punu stipendiju za Univerzitet Stanford, gdje je nedavno, naravno uspješno, završio školovanje iz oblasti fizike. Ono što ga posebno interesira jesu astronomija i astrofizika.

– Oduvijek su me interesirali svemir i nebeska tijela. Mislim da u svemiru nismo sami. Naš univerzum toliko je veliki, da nije pitanje ima li života, nego samo koja nam je planeta najbliža, a da njoj ima nekog života – kaže Kadribašić.

Ovih dana, zajedno s djevojkom, Sarajkom Lejlom, obilazi BiH. Posjetio je i Maglaj, gdje su mu nekada živjeli majka i djed.

– U BiH mi se posebno sviđaju dvije stvari – geologija, s aspekta istraživanja, i nada koju primijetim među mnogim ljudima – rekao nam je Kadribašić, kojeg očekuje doktorski program studija na Texas A&M univerzitetu nedaleko od Hjustona.

Kaže da ga u narednih pet do sedam godina očekuje mnogo usavršavanja i istraživanja.

– Nakon toga volio bih raditi na nekom fakultetu, nacionalnom laboratoriju ili možda čak u NASA-i – riječi su Kadribašića.

Kadribašić kaže da se kroz školovanje mnogo bavi istraživačkim radom zajedno sa prof. Blasom Kabrerom (Cabrera).

– Rezultati mojih naučnih istraživanja objavljeni su u nekoliko američkih časopisa – dodaje Feđa.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo