Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Uspješna priča iz Kozarca: Sunčeva jedra za svjetsko tržište

Nemojte propustiti

Austronet iz Kozarca kod Prijedora je izvozno-orijentisano preduzeće koje se bavi izradom zaštitnih mreža. Firma je osnovana 2007, a 2008. kada je uselila u svoje prve prostore krenula je sa pet da bi danas imala 75 zaposlenih, široku paletu proizvoda koji se nalaze na tržištima cijelog svijeta.

Enes Kahrimanović, direktor Austroneta, za Oslobođenje je kazao da firma radi za sve vodeće brendove u svijetu.

– Kad je u pitanje građevina, radimo zaštitne mreže na skelama i zaštitne ograde oko gradilišta, radimo ujedno i reklame na tim mrežama za određene firme. Tako radimo za Baumit za cijelu Evropu, za Sto, Strabag, za veliki broj poznatih brendova. Drugi segment proizvoda je sport, odnosno radimo reklame za sve brendove svijeta, a stotine teniskih terena su prekrivene našim reklamama. Dalje, radimo poljoprivredne mreže, mreže zaštite od grada, od ptica, pčela, osa, mreže za zaštitu od mraza i naš osnovni ili proizvod koji najviše izvozimo su Sunčeva jedra, kazao je Kahrimanović.

On je dodao kako su Sunčeva jedra nešto novo u proizvodnji na Balkanu, jer to ovdje niko ne radi.

– Mi smo možda među desetak firmi u Evropi koje se bave njihovom proizvodnjom i Sunčeva jedra koja mi proizvodimo stopostotno idu za izvoz, kazao je Kahrimanović.

Kozarački Austronet je u proizvodnju Sunčevih jedara uključio i nekoliko bh. firmi.

– Firme iz BiH koje rade za nas, rade dodatne dijelove. Tako firma Topinox iz Prnjavora radi rosfrajne dijelove, odnosno naše nosače stubove i drugo. Zatim, firma GAT iz Sanskog Mosta radi aluminijske sklopove, nosače, dijelove motora, zglobove, firma Karabašić iz Kozarca radi metalnu konstrukciju. To su neke od firmi koje za nas rade te dodatne dijelove za metalne konstrukciju na koje onda dolaze ta naša jedra. Sa svim ovim bh. firmama imamo jako dobru saradnju, istakao je Kahrimanović.

Veliki procent izvoza potvrđuje da Austronet ima kvalitet za evropsko ali i i svjetsko tržište, a tome ide u prilog i činjenica da proizvodi iz Kozarca putem nekih evropskih firmi završe u Kaliforniji (SAD).

Inače, firma se trenutno prostire na 15.000 kvadratnih metara na kojima ima osam hiljada kvadrata proizvodnih hala sa najsavremenijom tehnologijom. Ali tu posao za Austronet ne staje, oni najavljuju nova ulaganja a samim tim i nova radna mjesta.

– U toku su radovi na izgradnji još jedne hale od 1.500 kvadratnih metara koja bi trebala biti gotova do kraja jula a u kojoj smo planirali do kraja ove ili početkom naredne godine instalirati jedan pogon za čišćenje, pranje i prepravku tih jedara koja su već negdje u nekim hotelima, restoranima, privatnim kućama širom Evrope. Naime, ta jedra se uprljaju vremenom, pa mi sad imamo plan davanja mogućnosti da mi to poskidamo u septembru, oktobru, zapakujemo, pošaljemo u BiH, zatim očistimo, operemo, popravimo ako treba, ponovo zapakujemo i njima proslijedimo nazad i imaju skoro po novo, kazao je Kahrimanović.

Osim po Sunčevim jedrima, ova kozaračka firma poznata je po tome što svojim radnicima isplaćuje čak 14 plata godišnje. Kako kaže Kahrimanović, on je pokušao i uspio u Kozarac prenijeti iskustvo iz Austrije i obezbijediti svojim radnicima 14 plata, želeći da svi radnici budu zadovoljni i sretni.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir prošao pola Evrope pa doživio neugodnost u Kozarskoj Dubici: Policajci mu zaplijenili automobil jer je navodno bio na Interpolovoj listi

Terzići su, kako tvrde, stupili u kontakt s danskom policijom, čiji su pripadnici nakon kratke provjere na engleskom jeziku...

Možda vas zanima i ovo