Subota, 27 veljače, 2021

Uspješni biznismen Mirsad Murić: Firmama iz Krajine pomažem da plasiraju proizvode u Austriju, BiH se mora bolje odnositi prema dijaspori

Nemojte propustiti

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Priča Mirsada Murića iz mjesta Tržac u općini Cazin, vlasnika i direktora firme A Group iz Klagenfurta u Austriji, priča je o uspjehu Bosanaca i Hercegovaca izvan domovine, koji stečeno znanje, iskustvo i ugled koriste da bh. kompanijama omoguće ulazak i prepoznatljivost na inostranim tržištima. U želji za boljim mogućnostima rada i poslovanja 1987. otišao je u Austriju, a prije rata uspješno se bavio zastupništvom firme Zepter.

– Srednju školu metalskih zanimanja sam završio u BiH, a u Austriji sam se prekvalifikovao za marketing menadžerstvo i prodaju. Svim našim kooperantima, a ima nas preko dvadeset, primarni sektor je maloprodaja i veleprodaja sredstava za higijenu. U vrijeme pandemije to se traži dosta i posao odlično funkcioniše- kaže Mirsad Murić.

Brojnim krajinskim firmama pomaže da plasiraju svoje proizvode na austrijsko tržište, a jedna od njih je i Limometal, jedan od lidera na Balkanu u sektoru proizvodnje i prodaje krovno-fasadnih profilisanih limova.

– Imam veliku želju i uvijek sam gledao da sve aktivnosti koje provodimo u Austriji budu orijentisane prema firmama u Bosni. Tu je Limometal, prije toga Inplast i mnoge druge. Sa direktorom Limometala Mensurom Mulalićem imamo poseban odnos i saradnju od 2008. godine. On je jedan od poduzetnika koji je prozapadno orijentiran, razmišlja menadžerski i inovativno i to mi se odmah svidjelo- govori Murić koji je tokom godina pomagao školovanje i stipendirao mnoge školarce iz BiH, u Travniku, Cazinu i okolini, na šta je posebno ponosan, jer je svjestan koliku moć predstavlja znanje.

Mirsad nije u potpunosti zadovoljan odnosom BiH prema dijaspori, a, kako ističe, to je kompleksno pitanje i zahtjeva brzo riješenje.

– Kada je poslovanje u pitanju, to je što brže, lakše i jednostavnije određivanje institucionalnih stvari. Paradoks je i da ja tokom ove pandemije kao austrijski državljanin ne mogu ući u BiH bez PCR testa, a moj brat koji živi u istom gradu i ima bh. državljanstvo može da uđe u zemlju. Pasoš ne prenosi koronavirus, već osoba- mišljenja je uspješni menadžer.

Familija Murić, prema njegovim riječima, rasuta je po cijelom svijetu, a ima ih od Rožaja preko Krajine do Istanbula i Australije.

– U Austriji žive moja braća, a u Krajini imam i sestru. Sa suprugom Ervinom imam troje djece, sina Armina i kćerke Larisu i Merisu. Sin je inače prije dvije godine preuzeo vođenje firme A Group. Svi mi iz dijaspore energiju „tankamo“ prilikom posjete Krajini- iskren je Murić.

Legenda visočke Bosne, nogometaš Almedin Hota samo je jedan od poznatih Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Klagenfurtu.

– Dobri smo prijatelji i družimo se. U ovom austrijskom gradu živi dosta naših uspješnih poduzetnika, koji uživaju veliki ugled u ovom dijelu Austrije, a neki su i politički aktivni. Pored A Group Austria, u Klagenfurtu egzistira još nekoliko firmi čiji vlasnici su naši ljudi iz BiH. Između ostalih, tu su B&B Transporti, AB Webmarketing Solutions, Fliesen Floor, Bag Bau, Kraina Bau, ABM Bau, Sipura A-Z, Autokonzept Edis Blažević, MK Hausbetreuung, ADM Hausbetreuung, Joob Impulse, Joda Transporti, Auto Servis Babić, Elektro i vodo instalacije braća Antunović i mnogi drugi. Također, važno je napomenuti da u Klagenfurtu žive i naši akademski umjetnici Franjo Likar i Suad Bijedić. Likar je dobitnik nekoliko republičkih, gradskih i strukovnih nagrada za svoj rad, a od 2008. godine član je Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Također, tu je i naš univerzitetski profesor Žarko Bebić koji često kaže: „Sve mi diraj al´ Bosnu ne“- govori na kraju Mirsad Murić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haris Silajdžić otkrio osniva li novu stranku

Kako su objavili neki mediji u BiH, nova stranka ne bi imala nikakve veze sa strankom koju je Silajdžić...

Možda vas zanima i ovo