Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ustaše su ubile 10.000 Sarajlija, pozivamo kardinala Puljića da ne održava misu za Bleiburg

Nemojte propustiti

“Pozivamo kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da to ne rade”, poručuju iz SDA

Stranka demokratske akcije oglasila se u vezi sa najavljenim održavanjem mise za Bleiburg u Katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Riječ je, kako kažu, o rehabilitaciji ustaškog režima.

“Uzimajući u obzir da je ovo obilježavanje najavljeno kao dio programa “Hrvatskog križnog puta”, koji se svake godine održava u susjednoj Hrvatskoj, očigledno je da se radi o događaju koji za primarnu svrhu nema sjećanje na nedužni dio žrtava (žene i djeca), već rehabilitaciju pripadnika ustaškog režima i njegovog naslijeđa”, kažu iz SDA.

Posebno uznemirava, navode iz Stranke demokratske akcije, što je ova vijest plasirana uoči Dana pobjede nad fašizmom u Evropi, sa očiglednim ciljem da se negativna simbolika obilježavanja Bleiburga u međunarodnoj javnosti dovede u vezu sa imenom i ugledom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Da je riječ o skupu na otvorenom, uz uobičajena fašistička obilježja, vlasti u Sarajevu bi imale razlog da postupe jednako kao i austrijske vlasti koje su ga zabranile, ali imajući u vidu da je BiH sekularna država ne može se tražiti od institucija da ulaze u prostor katedrale i zabranjuju vjerske obrede. Kao politička stranka zadržavamo pravo da osudimo organiziranje ovog skupa, pozivajući se na činjenicu da su u Sarajevu još uvijek živa sjećanja na teror Maksa Luburića u kojem je zvjerski pobijeno preko 10.000 građana ovoga grada”, poručuju iz SDA.

Navodi se da je ovo još jedna izrazito loša poruka Katoličke crkve, nakon odluke da organizira predavanje osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću na Sveučilištu u Zagrebu.

“Pozivamo kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da to ne rade”, zaključuju iz SDA

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo