Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Ustavni sud BiH donio još jednu odluku: Banja Luka definitivno izgubila atraktivno zemljište

Nemojte propustiti

Apelaciju Ustavnom sudu su podnijeli “Autoprevoz” i preduzeće “Bewo Real Estate” koje je od “Autoprevoza” 2013. godine kupilo dio zemljišta, iako je sudski spor bio u toku.

Ustavni sud BiH poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između Autoprevoza i Grada iz 1979. godine, saznaje portal CAPITAL.

Takođe, sud je ostavio na snazi presudu Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci iz oktobra 2017. godine, a koja ide u korist Autoprevoza prema kojoj se taj ugovor ne prihvata.

Odluka je meritorna što znači da zemljište vrijedno na desetine miliona maraka definitivno pripada “Autoprevozu”, te da je sudski proces koji je trajao 16 godina konačno završen.

Presuda će dovesti do nesagledivih posljedica po grad Banja Luku s obzirom da je na tom zemljištu godinama ubirala milione maraka prihoda na osnovu parkinga, dok sa druge strane “Autoprevoz” nije mogao da raspolaže sa svojom imovinom, zbog čega su još nekoliko godina ranije ponijeli tužbu za izgubljenu dobit od gotovo 40 miliona KM.

Apelaciju Ustavnom sudu su podnijeli “Autoprevoz” i preduzeće “Bewo Real Estate” koje je od “Autoprevoza” 2013. godine kupilo dio zemljišta, iako je sudski spor bio u toku.

“Utvrđuje se povreda Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ukida se presuda Višeg privrednog suda a presuda Okružnog privrednog suda ostaje na snazi”, navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Koliko treba četveročlanoj porodici? Smještaj u Neumu oko 700, u Makarskoj oko 1.000 KM više

Cijene koje smo izdvojili, valja napomenuti, nisu strogo zacementirane, smještaj, piće i hranu moguće je pronaći i po povoljnijim,...

Možda vas zanima i ovo