Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Ustavni sud BiH: Nije tačno da 90 naših odluka nije izvršeno!

Preporučeno

Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme putem medija, kao i izjava pojedinih domaćih, pa i inozemnih zvaničnika ističe, pa i potencira, netačan podatak da više od 90 odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije uopće izvršeno, Ustavni sud BiH, radi tačnog informiranja, obavještava javnost o sljedećem:

Jedno od prava zagarantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama je pravo na pravično suđenje koje uključuje i pravo da zakonite i konačne odluke sudova i drugih organa javne vlasti budu izvršene.

Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su, prema izričitoj ustavnoj odredbi i Pravilima Ustavnog suda, konačne i obavezujuće.

Ustavni sud, počev od 2005. godine, jedanput godišnje, a nekada i više puta, razmatra Informaciju (Izvještaj) o izvršenju svojih odluka.

Otkako funkcionira prema važećem Ustavu (od 1997. godine), Ustavni sud je donio više od 26.000 odluka kojima je riješio više od 52.000 predmeta.

Upravo se čita:  Objavljen snimak vožnje: Pogledajte kako je vozač slupao skupocjenog BMW-a u Sarajevu

Na sjednici Velikog vijeća održanoj 26. oktobra 2016. godine Ustavni sud je razmotrio Izvještaj o izvršenju svojih odluka sa posebnim osvrtom na period april 2015. godine – mart 2016. godine.

Između ostaloga, Ustavni sud je utvrdio da je u periodu od 2005. godine do zaključno sa datumom održavanja ove sjednice donio ukupno 94 rješenja kojima je utvrdio da njegove odluke nisu izvršene u ostavljenom roku, i to: 12 rješenja u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 82 rješenja u vezi sa odlukama iz apelacione nadležnosti Suda.

U međuvremenu je, dakle nakon donošenja rješenja o neizvršenju i nakon isteka roka za izvršenje, izvršena 81 odluka Ustavnog suda, od toga: sedam odluka u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 74 odluke iz apelacione nadležnosti Ustavnog suda.

Upravo se čita:  KCUS zapošljava veliki broj radnika na neodređeno vrijeme: Saznajte ko ima prednost

Shodno tome, Ustavni sud je konstatirao da, od ukupnog broja donesenih rješenja (94) kojima je Ustavni sud ranije utvrdio da određene odluke nisu izvršene, na 26. oktobar 2016. godine nije izvršeno 13 (trinaest) odluka, i to pet odluka u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i osam odluka iz apelacione nadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Neizvršene odluke Ustavnog suda donesene po osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti odnose se na obaveze zakonodavnih tijela: Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (3), Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (1) i Narodne skupštine/Vijeća naroda Republike Srpske (1).

Ustavni sud Bosne i Hercegovine nema drugih instrumenata za izvršenje svojih odluka osim što, kada rješenjem utvrdi da određena odluka nije izvršena, to rješenje odmah dostavlja nadležnom tužilaštvu, jer neprovođenje odluke Ustavnog suda predstavlja krivično djelo. Na ovakav način, poštujući svoja Pravila, Ustavni sud je postupio u svim slučajevima i bez izuzetka, bez obzira na to koji organ ili institucija nisu izvršili odluku.

Upravo se čita:  Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

Iz podataka u spisima konkretnih predmeta proizlazi da je nadležno tužilaštvo u 83 slučaja (osam u vezi sa zahtjevima za ocjenu ustavnosti i 75 u vezi sa odlukama iz apelacione nadležnosti Ustavnog suda) vodilo ili vodi tužilačku istragu zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U nekim slučajevima postupci su završeni tužilačkom odlukom, a u nekima su postupci u toku.

Ustavni sud poziva sve one koji u bilo kojem kontekstu imaju potrebu da navode podatke o neizvršenim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da koriste stvarne podatke i interpretiraju ih na način kako to relevantna statistika, ranije i sada, pokazuje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas