Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ustavni sud BiH odlučio: Amandmani Christiana Schmidta na Ustav FBiH i Izborni zakon u skladu s Ustavom

Nemojte propustiti

Ustavni sud BiH je konstatovao da su amandmani visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH “u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića kojima je tražena ocjena ustavnosti odredaba Ustava FBiH koje je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR), saznaje Istraga.ba.

Upravo se čita:  Ambasadori PIC-a okupili se u OHR-u, Schmidt se obraća u srijedu

Prema informacijama Istrage, dvoje sudija je bilo protiv odbijanja zahtjeva.

Ustavni sud BiH je konstatovao da su amandmani visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH “u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine (‘Službene novine FBiH’ br. 79/22 i 80/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (‘Službeni glasnik BiH’ broj 67/22), utvrdio da su amandmani i izmjene Izbornog zakona u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Upravo se čita:  Christian Schmidt poslao oštru poruku: Oni koji se igraju sa secesijom trpit će velike posljedice! Dobio sam veliku podršku svih članica PIC-a

Ova odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH”, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Sarajlija Nenad o Neletu: Jaran ga vozio na aerodrom, je li to etničko čišćenje?

“Ja sam Nenad Kovačević od oca Slobodana, čitav rat sam proveo na Bjelavama” Sarajlija Nenad Kovačević u svome tekstu osvrnuo...

Možda vas zanima i ovo