Petak, 30 rujna, 2022

Ustavni sud BiH odlučuje o ustavnosti Zakona o imovini RS-a i Uredbi Vlade KS o javnim nabavkama

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

U aprilu ove godine, delagati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović i Zlatko Miletić podnijeli su ovaj zahtjev.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na plenarnoj sjednici zakazanoj za 22. septembra razmatrat će zahtjev šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske.

U aprilu ove godine, delagati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović i Zlatko Miletić podnijeli su ovaj zahtjev.

– Smatramo da ovakvo zakonsko rješenje u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a krši mnogobrojne odredbe Ustava BiH. Najljubaznije Vas molimo da u skladu sa članom 25 stav (2) i (3) Pravila Ustavnog suda BiH, ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavne odredbe veoma štetne za državu Bosnu i Hercegovinu – navedeno je u apelaciji.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH dostavio je zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

– Dostavio sam apelaciju kao njen koautor. U ovom zahtjevu je korištena argumentacija koja se koristila i u ranijim slučajevima jer je ovo šesti put kako iz RS-a pokušavaju jednostrano doći do državne imovine – kazao je tada Mahmutović.

Sudije Ustavnog suda BiH na ovoj sjednici razmatrat će također i zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Džaferović, kako je to i navedeno u zahtjevu upućenom u maju, smatra da ovaj akt, koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Uredba krši i odredbe člana IV/4. Ustava Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je svojim postupanjem Vlada Kantona Sarajevo ušla u okvir nadležnosti Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Nedopustivo je da niži nivoi vlasti nastoje preuzimati ovlasti države, bilo da se radi o entitetu Republika Srpska, Kantonu Sarajevo ili bilo kojoj drugoj nižoj administrativnoj jedinici – istakao je tada Džaferović.

Nakon obznanjivanja da će Džaferović tražiti da se preispita ova Uredba, zvaničnici u Kantonu Sarajevo, na čelu sa Elmedinom Konakovićem, skupštinskim zastupnikom i predsjednikom Naroda i pravde, ošto su kritizirali Džaferovića i Stranku demokratske akcije (SDA).

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo