Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Ustavni sud FBiH: Ministar Helez je u obavezi postupati po odluci predsjednika FBiH Budimira

Nemojte propustiti

Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da je federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Zukan Helez u obvezi postupati po Odluci o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju, a koju je donio predsjednik FBiH Živko Budimir.

Foto: Fena
Foto: Fena

Radi se o timu koji je zadužen za planiranje, nadzor i koordiniranje revizije korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, a čije je članove dužnosti razriješio predsjednik FBiH Odlukom od 11. aprila 2012. godine.

Ustavni sud je ovu odluku donio danas nakon javne rasprave koja je održana 9. aprila 2013.

Ustavni sud je razmotrio sve navode i činjenice koje proizilaze iz dokaza te konstatirao da su Odluke koje je donio predsjednik FBiH na snazi te da postoji obaveza postupanja.

– Odluka Ustavnog suda FBiH potvrđuje ono što sam sve vrijeme i govorio u javnosti, a to je da su predstavnici u izvršnoj vlasti, Vladi FBiH, dužni poštivati instituciju predsjednika FBiH i provoditi njegove odluke – kazao je novinarima nakon saopćavanja odluke Ustavnog suda, predsjednik FBiH Živko Budimir.

Podsjetio je da Ustavni sud FBiH nije ulazio u meritum odluke, odnosno, da li je ona u skladu sa zakonima ili ne.

– Spor je pokrenut po pitanju provođenja odluka predsjednika FBiH i Ustavni sud FBiH je jasno rekao da je Helez bio dužan provesti odluku predsjednika FBiH. Sada ćemo razmotriti posljedice i postupke koji slijede nakon ovakve odluke Ustavnog suda FBiH – zaključio je Budimir.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo