Subota, 23 listopada, 2021

Ustavni sud FBiH odbio zahtjev premijera FBiH za rješavanje spora s dopremijerom

Nemojte propustiti

Ustavni sud Federacije BiH odbio je zahtjev premijera FBiH Nermina Nikšića za rješavanje spora s dopremijerom FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i osam ministara u Vladi FBiH iz razloga što odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade FBiH kao i zaključak Vlade FBiH, a koji su doneseni na 76. sjednici Vlade FBiH, nisu objavljeni u Službenom listu FBiH, pa samim tim nisu ni na snazi te ne proizvode nikakvo pravno dejstvo ni za jednu stranu u postupku.

niksic-lijanovicZbog toga Ustavni sud FBiH nije analizirao proceduru i postupak donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu FBiH i Zaključak Vlade FBiH, niti je analizirao njihovu usaglašenost s odredbama Ustava FBiH i Zakona o Vladi FBiH.

Podsjetimo, cijela stvar završila je na sudu kada je premijer Nikšić zatražio da Sud odluči je li ustavna odluka o promjeni pravilnika o radu Vlade FBiH koju su usvojili federalni ministri Jerko Ivanković Lijanović, Desnica Radivojević, Milorad Bahilj, Ante Krajina, Erdal Trhulj, Vjekoslav Čamber, Adil Osmanović, Salmir Kaplan i Sanjin Halimović. Naime, navedene izmjene poslovnika omogućuju i zamjenicima premijera da sazivaju sjednice Vlade te potpisuju odluke.

Prema izmjenama i dopunama, oni to mogu uraditi ukoliko premijer bar jednom tjedno ne sazove sjednicu, a odluke potpisivati također ukoliko to premijer ne učini u roku od sedam dana.

Nikšić smatra da je na ovaj način prekršen član 9. Zakona o Vladi FBiH, koji propisuje da premijer potpisuje akte Vlade FBiH kao i ustavne odredbe koje reguliraju funkciju premijera.

Druga strana, odnosno ministri iz reda “Boljitka”, HSP-a i SDA smatraju kako se radi o legalnoj odluci kojom se samo željelo postići to da premijer ne može opstruirati rad Vlade nesazivanjem sjednica i nepotpisivanjem odluka.

Prema njihovom tumačenju, ingerencije premijera nisu ništa umanjene ukoliko bude radio svoj posao.

Zastupnik premijera FBiH, advokat Nedim Ademović je u izjavi za medije istakao da je ovakva odluka jedno od mogućih rješenja ovog slučaja.

– Mi smo u zahtjevu istakli da Odluke i Zaključak doneseni na 76. sjednici ne ispunjavaju formalne uvjete i to je Sud i potvrdio. Potvrdio je da je sve što se dešavalo nakon te sjednice, a što je organizirano na poziv dopremijera FBiH, bilo zasnovano na aktu koji nije na pravnoj snazi. Prema tome, odluke koje su donijete u principu nemaju legalitet – pojasnio je Ademović.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo