Subota, 17 travnja, 2021

Ustavni sud FBiH presudio: Formiranje i ukidanje ministarstava u Vladi KS neustavno!

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je 24. februara presudu da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan, odnosno da nije saglasan sa Ustavom FBiH i da nije u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS. Ustavni sud FBiH presudu je donio po apelaciji koju je uputio federalni premijer Fadil Novalić.

Izmjenama tog Zakona na hitnoj sjednici Skupštine KS 17. decembra 2020. godine dva ministarstva su spojena u jedno, a jedno je razdvojeno na dva. Tada su zastupnici SDA upozoravali da se krši Poslovnik i najavili apelaciju.

Zastupnik NIP-a Elmedin Konaković tada je kazao da “neće imenovati Vladu pa je raspakivati”, ali je sada očito da sve procedure nisu ispoštovane.

Vlada KS je imenovana 5. januara 2021. godine i to sa dva nova ministarstva Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade na čijem je čelu Melika Husić-Mehmedović prijedlog Damira Marjanovića, a dva ministarstva spojena u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem je čelu Enver Hadžiahmetović iz NIP-a.

Nakon ove presude oglasio se i zastupnik SDA Haris Zahiragić koji je naglasnije kritizirao izmjenu Zakona na ovaj način.

“Šta to znači? Znači da je sam sastav Vlade KS, a onda i njeno imenovanje, neustavno. Šta ćemo sada? Kakve će posljedice nastupiti? Sve odluke Vlade, u najmanju ruku, pravno su upitne. Sama Vlada, takođe. Da li je i za ovo SDA kriva?

Dakle, razdvajanje ministarstava obrazovanja (koje se i trebalo desiti, ali u legalnoj proceduri), ukidanje Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i njegovo spajanje sa Ministarstvom komunalne privrede (koje se nije trebalo desiti bez obzira na proceduru) se desilo neustavno, što implicira da je sve što se desilo nakon toga neustavno i nezakonito, pa i samo imenovanje Vlade KS na osnovu tog Zakona.

Kada se usvajao taj Zakon i dok su kršili sve propise i procedure, molili smo eksperte, barem 20 puta, da vrate taj Zakon u redovnu proceduru, da imenuju Vladu po starom, pa da tek onda mijenjaju Zakon. Eksperti su tvrdili da pričamo gluposti, da nismo upravu, da ne znamo šta pričamo, da oni ne rade ništa mimo Ustava i zakona, te na mišiće izglasali takav Zakon…

Sada imamo situaciju da je sama organizacija Vlade, kao i sama Vlada KS, neustavna usred širenja pandemije. Oni kao takvi, sada donose i najavljuju donošenje novih neustavnih rješenja… Da li će iko odgovarati za štetu koja će neminovno nastati radi ove presude?

Eksperti, nema šta. Zadovoljstvo je biti na drugoj strani, ali Kanton Sarajevo nije zaslužio ovakvu vlast. Šta će sada smisliti kao izgovor i kako će se pokušati vratiti u legalne okvire, ne znam, ali ako im treba pomoć, stojimo im na raspolaganju”, naveo je Zahiragić.

Pitanje je šta će sada biti sljedeći korak. Da li će Skupština KS poništiti ranije izmjene Zakona, a zatim ih usvojiti u redovnoj proceduri pokazat će dani pred nama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo