Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Ustavnom sudu BiH Kraljevina Norveška dodijelila grant u iznosu od 196.500 eura

Nemojte propustiti

Vlada Kraljevine Norveške dodijelila je Ustavnom sudu BiH grant u vrijednosti od 196.500 eura. Ugovor o dodjeli granta potpisali su danas ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe i predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

ustavni sud BiHNa pres-konferenciji je istaknuto da će se grant realizirati 2013. i 2014. godine. Sredstva će biti upotrebljena za izradu sustava za upravljanje predmetima u Ustavnom sudu BiH, izradu web sitea, nabavku računarske opreme i licenci za software i edukaciju stručnih saradnika na Evropskom sudu za ljudska prava.

“U BiH, zemlji u tranziciji gdje još uvijek ima dubokih konflikata, uloga Ustavnog suda je bila i bit će od izuzetne važnosti, kao institucije koja služi stabilizaciji i očuvanju države. Ustavni sud najistaknutija je državna institucija u kojim se građanima BiH pruža zaštita, braneći njihova ljudska prava, a naročito ona koja su propisana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, kazala je Lilloe.

Predsjednica Ustavnog suda BiH naglasila je da će prva tranša granta od 99.000 eura biti isplaćena u ovoj godini. Naredna isplata preostalog dijela granta će uslijediti nakon što Ministarstvo vanjskih poslova Norveške dobije i odobri periodični izvještaj i projektne obračune.

“Sa ovim grantom kompletirat ćemo informativno tehnološki sistem. To će doprinijeti većoj efikasnosti i ažurnijem radu Ustavnog suda smanjujući broj nerješenih predmeta, a posebno apelacija. Postepeno bi se smanjivao broj nerješenih predmeta, odnosno, apelacija kojih ima najviše”, kazala je Galić.

Ovo je prvi grant koji je Norveška dodijelila Ustavnom sudu BiH. Inače, ova prijateljska zemlja dodijelila je niz grantova i donacijama sudovima u cijeloj BiH.

“Naš glavni partner preko kojeg Norveška pruža pomoć sudstvu u BiH je Visoko sudsko tužilačko vijeće. U tom smislu Norveška je pomogla u adaptaciji zgrada nekoliko sudova. Pomoć pružamo i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj”, pojasnila je ambasadorica Lilloe.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo