Utorak, 22 lipnja, 2021

Usvojen zakon: Građani BiH mogu biti državljani naše, ali i neke druge zemlje

Nemojte propustiti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović je, tokom diskusije, kazao da je ovo jedan od krucijalnih zakona za sve državljane BiH, sve njene građane i sve njene narode.

“Da je to tako ilustruju i sljedeći podaci. Samo u toku 2012. godine bez bh. državljanstva je ostalo, odnosno odreklo se ukupno 3.489 osoba. Do juna 2013. godine bez bh. državljanstva je ostalo 1.490 osoba. Ukupno do maja 2012. godine bh. državljanstva su se odrekle 54.454 osobe. Prema svim procjenama, milion građana BiH je koji bi bili primorani da se odreknu državljanstva BiH da nema ovakvog jednog zakonskog rješenja”, kazao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, suštinska poruka u okviru ovog zakona je da se državljani BiH ne moraju više odricati svog državljanstva da bi ostvarili svoje pravo na državljanstvo druge zemlje.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da ovaj zakon rješava pitanje člana 17. i člana 39.

“Riješio je to i Ustavni sud, stavio je on sam van snage ove članove, ali evo trebamo i mi staviti van snage. To je u redu. Poziva se na implementaciju presude Ustavnog suda, a onda dodaje čitav jedan set pitanja u ovaj zakon koja nije tražio Ustavni sud. Cijenim da je potrebno da i o tim pitanjima u BiH raspravljamo, ali ovo nije procedura po kojoj se o ovim pitanjima raspravlja. Ova pitanja zahtijevaju jednu normalnu proceduru”, kazao je Džaferović.

Vijeće ministara BiH je jučer utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Kako su naveli iz Vijeća ministara BiH, utvrđen je s ciljem implementacije Odluke Ustavnog suda BiH i u određenim slučajevima olakšavanja stjecanja bh. državljanstva i skladu s Evropskom konvencijom o državljanstvu.

Dopunama zakona precizirano je da dijete koje je rođeno u inozemstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH, u trenutku njegovog rođenja stječe državljanstvo bh. porijeklom, pod uvjetom da do navršene 23. godine starosti podnese prijavu nadležnom organu BiH.

Prema izmjenama, boravak u BiH kao uvjet za stjecanje državljanstva BiH naturalizacijom s dosadašnjih 13 godina smanjuje se na osam godina.

Istovremeno se osobama kojima je državljanstvo BiH prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućava dobijanje državljanstva BiH ako imaju odobreni privremeni boravak na teritoriji BiH najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva ili stalni boravak. Ova izmjena važna je posebno zbog činjenice da BiH, zbog odbijanja drugih država, nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu sa značajnim brojem država u kojima živi veliki broj naših građana. Također je brisan član 18. osnovnog zakona o gubitku državljanstva po sili zakona stjecanjem državljanstva druge države, kako bi se otklonila opasnost za bh. državljane koji su stekli ili stječu državljanstvo druge države.

Kako bi se onemogućilo da bh. državljanstvo dobiju kriminalci, ratni zločinci ili teroristi, dopunama Zakona propisano je da stranac za dobivanje bh. državljanstva mora predočiti dokaze da se protiv njega ne vodi krivični postupak, osim u slučajevima kada se taj dokaz ne može razumno zahtijevati (npr. apatridi), da ne predstavlja prijetnju po sigurnost BiH, da ima osiguran izvor prihoda za vlastito izdržavanje, da je izmirio sve poreske, odnosno finansijske obaveze, da mora potpisati izjavu da prihvata ustavni poredak BiH te da ima važeću garanciju o stjecanju državljanstva.

“Izmjene Zakona o državljanstvu BiH koje su usvojene po hitnom postupku da današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su na dobrobit svih građana BiH, posebno onih koji ne žive u BiH a žele da vrate državljanstvo koje su već izgubili prihvatanjem drugog državljanstva”, rekla je poslanica SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nermina Zaimović-Uzunović.

Ovaj Zakon također će predstavljati olakšicu građanima koji su izgubili pravo na državljanstvo BiH, a zbog kojih je Ustavni sud BiH 2011. godine donio odluku da se član. 17 stavlja van snage i time stopirao automatsko gubljenje državljanstva.

“Odluke suda se moraju poštovati i ovo je jedan primjer kako je ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH, te kako će se omogućiti građanima BiH da više ne gube državljanstvo po automatizmu i da mirno spavaju”, istakla je Zaimović-Uzunović.

Izrazila je i očekivanje da će danas biti usvojen i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju za dobrobit svih građana BiH, dodajući da je opoziciono djelovanje stav stranaka koje ne žele usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona, što je, ističe, potpuno razumljivo.

Izvor: Fena

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo