Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Usvojene izmjene Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije

Nemojte propustiti

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji su predlagači delegati Borjana Krišto, Staša Košarac i Sulejman Tihić.

dom-naroda-psbihPredloženim rješenjima precizirane su određene odredbe, pozicija i uloga Komisije za izbor i praćenje rada Agencije.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, delegati nisu prihvatili amandman koji je predložio Halid Genjac, a koji je predviđao brisanje odredbe koja definira da Komisija ima i nadležnost da razmatra izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja Agencije.

Genjac je, obrazlažući predloženi amandman, kazao da je prijedlogom izmjena i dopuna zakona data Komisiji nadležnost da, između ostalog, razmatra i izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

– S obzirom na to da, prema Poslovniku, komisije za finansije i budžet i jednog i drugog doma imaju u nadležnosti razmatranje revizija, izvještaja i općenito pitanja vezana za budžet, ako ostane ovako kako je predloženo, onda će dvije komisije biti nadlžene za razmatranje izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Agencije za prevenciju korupcije.

Mislim da nema potrebe da ova komisija ima tu nadležnost, nego da općenito Komisija za finansije i budžet razmatra izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja svih institucija pa i ove agencije – kazao je Genjac, čiji amandman ipak nije usvojen.

S obzirom na to da je Dom naroda usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na tekst koji je ranije usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Dom naroda je na današnjoj sjednici usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku u istom tekstu kako ga je ranije usvojio Predstavnički dom.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tuga u Bosni i Hercegovini: Preminula 24-godišnja studentica

"Pravni fakultet Univerziteta u Travniku je ostao bez drage i vrijedne studentice Farah Fazlagić-Gezgel", saopćili iz obrazovne ustanove te...

Možda vas zanima i ovo