Četvrtak, 29 srpnja, 2021

“Utakmica protiv Izraela organizacijski najzahtjevnija”

Nemojte propustiti

Utakmica između BiH i Izraela, koja će se 12. juna odigrati na stadionu Bilino polje, jedna je od najzahtjevnijih u organizacijskom smislu. IZ UEFA su već najavili da se radi o meču visokog rizika, te će uz uobičajeno osoblje, poslati i Oficira za bezbjednost.

Izraelci su već jednom gostovali u BiH, ali davne 2001, dok su u četiri navrata u našoj zemlji gostovali izraelski timovi u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropsku ligu. Nijednom se nije desio neki incident, a sve zbog ozbiljnog pristupa organizaciji utakmice, kakav će biti i sada.

Organizacijski izazov

– Ovo je za nas, do sada, najveći izazov u organizacijskom smislu. Čeka nas zahtjevna utakmica, koja je visokog rizika i već smo poduzeli niz aktivnosti na pripremi ovog susreta, kaže nam u uvodu generalni sekretar N/FSBiH Jasmin Baković, te objašnjava šta je bh. kuća nogometa zapravo poduzela.

– Organizovali smo i održali sastanak sa svim bezbjedonosnim strukturama u našoj zemlji, a razgovarali smo i sa navijačima. Uz to, imali smo i nekoliko internih sastanaka, na kojima smo podijelili zadatke i za sada smo zadovoljni kako teku pripreme za ovaj susret.

Baković podsjeća da kako će Izraelci imati maksimalnu sigurnost, a isto to se garantuje i za bh. nogometaše, koji će u dva dijela obaviti pripreme za ovaj meč. Prvi dio će, kao što je najavljeno, biti u Sarajevu, a drugi u Zenici, gdje će i dočekati susret.

– Ovo je posebna utakmica sa velikim takmičarskim nabojem i spremni smo na sve. Ne smije nas ništa iznenaditi, kaže Baković, dodajući kako Izraelci nisu imali nekih posebnih zahtjeva.

– Njihova prethodnica je bila u Zenici prije 20 dana. Obišli su stadion, smještajne kapacitete, održali smo sastanke i zadovoljni su napustili Zenicu. Sve su provjerili i u BiH dolaze 10. juna, navečer, čarter letom, nakon čega putuju u Hotel Zenica, gdje će ostati do utakmice, objasnio nam je generalni sekretar N/FSBiH, koji nam nije znao odgovoriti na pitanje da li će policija pojačati bezbjednost uoči utakmice.

– Policijske snage vrše procjene koliko će im trebati ljudstva da bi obezbijedili utakmicu. Naglašeno im je da se radi o meču visokog rizika i tako će se i oni spremati za njega.

Iz Saveza smatraju kako je, od svega najbitnije, edukovati navijače, jer oni mogu odigrati bitnu ulogu u svemu.

– Uz ulaznice ćemo štampati i letke za naše navijače, gdje ćemo ih pozvati na fer i korektno navijanje u skladu sa pravilima fair-playa. Jako nam je bitno da cijela utakmica prođe bez ijednog incidenta, kako ne bismo došli u situaciju da zbog dešavanja na tribinama strahujemo za konačni rezultat utakmice. Svi smo svjedoci dešavanja u Beogradu i Podgorici, koji nisu imali veze sa dešavanjima na terenu i naša je želja da izbjegnemo takve situacije. Uradit ćemo sve da se svi osjećaju bezbjedno na utakmici, kako igrači, tako i navijači, koje pozivamo da nas bodre i na taj način pomognu da pobijedimo Izrael. Navijači moraju shvatiti težinu situacije i tako se i ponašati, smatra Baković.

Iz Izraelskog saveza poručili su rukovodstvu N/FSBiH kako će koristiti 125 ulaznica, koje su im date na raspolaganje, ali da neće biti organizovanog dolaska njihovih navijača.

Gosti Saveza

– Te ulaznice vjerovatno idu za njihove sponzore i prijatelje, s obzirom na to da navijači nisu najavljeni. Uz to, N/FSBiH će poslati pozivnice i svim članovima Predsjedništva N/FSBiH, te premijeru i ostalim relevantnim ljudima iz našeg državnog vrha, a planirali smo pozvati ljude iz Jevrejske zajednice u BiH, kao naše specijalne goste, kako bismo im pokazali da smo dobri domaćini, riječi su Bakovića, koji je i na kraju spomenuo da je primjer iz Podgorice, kada je jedan neodgovorni navijač bakljom pogodio golmana Rusije, dovoljna opomena da se ovom susretu pristupi maksimalno ozbiljno, ali i sa dozom opreza.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Izvještavanje HRT-a: Dragan Čović ponovo “član Predsjedništva BiH”

Na isti način je HRT potpisao Dragana Čovića ranije, iako se ne nalazi na funkciji člana Predsjedništva BiH Nakon što...

Možda vas zanima i ovo