Subota, 1 travnja, 2023

Utjecaj konzumacije ribe na kožu

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Svi znamo da je riba poželjna u ishrani najmanje dva puta sedmično i da pozitivno utječe na zdravlje. Ako redovno konzumirate ribu, u velikoj mjeri možete spriječiti pojavu bolesti srca i dijabetesa. Osim toga, ako jedete ribu koja sadrži omega 3 masne kiseline, kao što je skuša, haringa, losos i tuna, pridonjet ćete tome da vaša koža izgeda puno bolje.

Postoje tri tipa masnih kiselina, a riblje ulje sadrži dvije od kojih je jedna (DHA) odgovorna za rast i funkcionisanje mozga, a druga (EPA) štiti kožu. Ukoluko ovu drugu kiselinu imate u dovoljnim količinima, ona može pomoći u spriječavanju oštećena kože od sunca. Jedna istraživanja su pokazala da UV zraci proizvode enzime koji oštećuju kolagen, vezivno tkivo, zbog kojeg je koža meka.

Ova kisline blokira oslobađanje tih enzima i usporava proces starenja kože. Osobama koje imaju neka kožna oboljenja, omega 3 masne kiselina mogu jako puno pomoći. Istraživanja su pokzala da oni koji su osjetljivi na sunce, nakon uzimanja suplemenata od ribljeg ulja, su imali znatno umanjene posljedice od samog sunca.

Za one koji boluju od psorijaze korisno je da pord lijekova jedu ribu, jer su jedna istraživanja pokazala da ta kombinacija ubrzava proces liječenja. Osim ribe, preporučuju se i morski plodovi koji sadrže veliku količinu selena – minerala koji štiti od slobodnih radikala i koji može spriječiti pojavu viskog holesterola, kao i probleme sa štitnom žlijezdom.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih trebate jesti ribu i morske plodove. Njihovo konzumiranje pozitivno utječe na vaše zdravlje, ali i na izgled vaše kože.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo