Nedjelja, 21 travnja, 2024

Utvrđen koeficijent za obračun i isplatu naknada demobilisanim borcima

Autor:Fena

Preporučeno

Za realizaciju ove odluke osigurana su sredstava u Budžetu FBiH za 2022. godinu.

Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku kojom je utvrdila koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period oktobar – decembar 2022. godine.

Visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za ovaj period utvrđuje se na osnovu koeficijenta i odredbi Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Upravo se čita:  Oprez: Zmija snimljena u sarajevskom naselju, stanari se žale na sve veći broj

Kako je obrazloženo, predloženi koeficijent 1 (jedan), uz primjenu iznosa utvrđenog u članu 22. Zakona, treba obezbijediti mjesečne isplate sredstava demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period oktobar – decembar 2022. godine, u iznosima koji su u skladu sa odobrenim Budžetom Federacije BiH za 2022. godinu. Obezbjeđenjem ovih sredstava uređuju se prava, uslovi i postupak za ostvarivanje prava demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Na ovaj način će se ispoštovati dosljedna primjena Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica.

Upravo se čita:  Na Bjelašnici jutros minus 6 stepeni: U BiH najavljen novi snijeg, evo kada se očekuje

Za realizaciju ove odluke osigurana su sredstava u Budžetu FBiH za 2022. godinu.

Inače, Transfer za implementaciju Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica – novčana egzistencijalna naknada u ovoj godini iznosi ukupno 50.000.000 KM, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas