Četvrtak, 28 listopada, 2021

Uvijek ste pospani? Niste ni svjesni da vam se zbog ovih sitnica stalno spava

Nemojte propustiti

Uvijek ste umorni? Niste jedini. Osim nedostatka sna, možda vas umaraju neke stvari koje radite preko dana.

pospanostStudija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da 58 posto ljudi starijih od 55 godina spava manje od sedam sati tokom noći. Takođe je pokazala da 80 posto starijih od 55 godina nenamjerno zaspi barem jednom tokom dana.

‘Veza između sna i starenja ne može se poreći, ali možda vas iznenadi da se energija nužno ne smanjuje s godinama’, kaže Julie Hammerstein, nutricionistica i direktorica The Source for Weight Loss. Drugim riječima, možda vas umaraju neke sitnice koje radite preko dana.

Možda su krive neke od ovih navika, kojih se lako možete riješiti.

1. Doručak bez ugljenih hidrata

Mit je da će vam ugljeni hidrati ubiti energiju. Vaše tijelo ih treba za proizvodnju goriva. Studija je pokazala da su oni koji su na prehrani bez ugljenih hidrata češće umorni i manje raspoloženi za vježbanje od onih koji ih jedu. Na Klinici Mayo došli su do sličnih rezultata. Ključ je u tome kakve ugljene hidrate jedete. Zašećerene žitarice i bijeli hljeb nisu najbolji izbor. Prirodni, neprerađeni ugljeni hidrati (cjelovite žitarice, voće i povrće) najbolji su izbor. Ako ih ne dobijete iz tih izvora, vaš mozak će ukrasti energiju koja je pohranjena u mišićima. Tokom vremena to će dovesti do gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma. Generalno ćete se osjećati tromo i usporeno.

2. Lijekovi

Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, oko 76 posto Amerikanaca starijih od 60 godina koristi najmanje dva lijeka koje im je propisao liječnik, dok ih 37 posto koristi pet ili više. ‘Lijekovi su potrebni’, kaže Hammerstein, ‘ali oni mogu biti opterećenje za jetra, a ona oslobađa tijelo od toksina’. Ako je jetra umorna, takvo je i tijelo. Porazgovarajte s liječnikom i pobrinite se da uzimate lijekove samo ako je nužno.

3. Nered

Posvuda oko vas razbacane su stvari? Papiri su zatrpali radni stol? Nered utiče na energiju. Studija Instituta za neuroznanost na Univerzitetu Princeton pokazala je da kad je nered oko vas, mozak se osjeća preopterećenim i teško se može usredotočiti na nešto, a to vas može učiniti umornima. Najbolje rješenje: počistite manji prostor koji je u neredu i provjerite kako se nivo energije podiže. Kad vidite sjajan učinak koji može unijeti red, počistit ćete i ostatak.

4. Voda obogaćena vitaminima

Prodaja vode obogaćene vitaminima je i porastu. ‘Problem je što vitaminski obogaćena pića, posebno ona s vitaminom B i taurinom, još jednim energetskim pojačivačem, zapravo mogu imati obrnuti učinak i učiniti vas umornima’, kaže Hammerstein. To je zato jer tijelu treba duže da preradi vitamin B koji dolazi u izolovanom obliku, poput energetskog pića. Od tih pića možete postati nadraženi, nervozni i umorni. Prije nego kupite takvu vodu, dobro provjerite čime je obogaćena.

5. Korišćenje računara

Ako pred monitorom provodite sate, on će vas sigurno izmoriti. Dugotrajno korišćenje računala može dovesti do sindroma računarskog vida, tvrde s American Optometric Associationa. Simptomi mogu biti umor, zamagljen vid i glavobolje. Kako riješiti problem? Stručnjaci predlažu da nakon 20 minuta provedenih pred monitorom skrenete pogled na 20 sekundi i usredotočite se na objekat udaljen barem šest metara. To bi trebalo smanjiti naprezanje očiju. Računalo bi takođe trebalo biti u nivou očiju.

6. Ne jedete povrće

Jednostavno rečeno, mikronutrijenti (vitamini, minerali i biljne hranjive materije iz voća i povrća) neophodni su za optimalno zdravlje. Antioksidansi u povrću štite tijelo od slobodnih radikala, koji mogu dovesti do ubrzanog starenja, nedostatka energije pa čak i do raka. Zato jedite špinat, kelj, crno grožđe i papaju – sve ključne izvore energije.

7. Pretjerano vježbanje

Da, svi govore da ćete se nakon vježbanja osjećati bolje. Ali ako pretjerate možete preopteretiti nadbubrežnu žlijezdi, zbog čega tijelo oslobađa previše kortizola. To dovodi do umora koji vas može držati danima. S Klinike Mayo preporučuju da na skali intenziteta vježbanja od 1 do 10, vježbate na nivou od 6 do 7, znači umjereno. Upoznajte svoje tijelo i pronađite intenzitet vježbanja koji vam odgovara. Sljedeći dan biste trebali istu aktivnost ponoviti bez velikih napora. Ako to niste u stanju, znači da ste pretjerali.

(Magazin.net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo