Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Uvoz mesa u BiH sedam puta veći od izvoza, farmeri traže pomoć države

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić tvrdi da za ovaj zahtjev ima podršku farmera iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog masovnog uvoza mesa na tržište Bosne i Hercegovine farmeri i poljoprivrednici iz RS -a podnijeli su inicijativu za donošenje mjera.

Resorno entitetsko Ministarstvo poljoprivrede traži od Vijeća ministara BiH donošenje hitne mjere kojom bi se uvoz mesa reducirao, a meso kupovalo od domaćih proizvođača.

Od Vijeća ministara BiH su zatražene zaštitne mjere, ali ne da se uvoz potpuno zabrani, samo žele da se kupuje od naših domaćih proizvođača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić tvrdi da za ovaj zahtjev ima podršku farmera iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

– Inicijativa o ograničenju uvoza mesa iz inozemstva na dnevnom je redu gotovo svake godine, i to baš u vrijeme ljetnih odmora, kada je potrošnja mesa i najveća tijekom godine. I prošle godine ovakva inicijativa upućena je u Vijeće ministara BiH, ali joj se protive mesoprerađivači koji jeftino uvozno meso kupuju radi proizvodnje široke palete mesnih prerađevina. Uprava za indirektno oporezivanje BiH objavila je podatak kako je lani u BiH ukupno uvezeno 35,743.948 kilograma mesa i mesnih prerađevina vrijednih 176,444.801 KM (oko 90 miliona eura), što je gotovo sedam puta više od izvoza.

Navodi da je iz BiH je izvezeno 6,888.786 kilograma mesa i mesnih prerađevina vrijednih 28,502.478 KM.

– Potrošači, s druge strane, postavljaju pitanje o kvaliteti mesa iz uvoza, odakle dolazi, koliko je staro, je li svježe, zamrznuto. U strategiji razvoja poljoprivredne proizvodnje koja je urađena za razdoblje od 2018. do 2021. godine spominje se podatak kako je potrebno smanjiti stalni trend stočarske proizvodnje. U njoj se konstatira kako je ukupnu proizvodnju mesa u BiH teško pouzdano utvrditi zbog nepostojanja točnih podataka, osobito u duljem razdoblju, s obzirom na to da se ona ne može poistovjetiti s brojem zaklanih životinja u klaonicama, korigiranim za razliku broja uvezenih i izvezenih živih životinja, zaključio je Pašalić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo