Utorak, 27 srpnja, 2021

Klaonički otpad istresali kraj izvorišta pitke vode

Nemojte propustiti

Preduzeće za klanje i preradu mesa “Jata” iz Maslovara, kod Kotor Varoša, odgovorno je za ekološki incident, koji bi mogao da ima nesagledive posljedice po zdravlje stanovnika ovog sela.

Naime, kako saznaju “Nezavisne“, istragom policije i nadležnih opštinskih organa vozač ove firme je prije nekoliko dana na planini Borja, na lokaciji poznatoj kao Rastova kosta, iz kamiona izbacio na stotine kilograma pilećih iznutrica, perja i drugog životinjskog otpada. Da stvar bude gora, otpad je istovaren u neposrednoj blizini izvorišta pitke vode, s kojeg se napaja oko 60 kuća u Maslovarama, a koje se nalaze ispod ove planine.

Kako saznaje list, to je samo vrh ledenog brijega, jer se ovo preduzeće već duže vrijeme na ovaj način rješava otpada animalnog porijekla, a za čije odlaganje postoje jasne, precizne i rigorozne procedure propisane zakonom.

Cijeli slučaj nadležnim organima su prijavili mještani, koji su se juče ponovo okupili na ovoj divljoj deponiji kako bi izrazili svoj protest.

“Ovdje se više ne može ni živjeti ni umrijeti od smrada. Voda nam toliko smrdi da je ni stoka neće da pije”, kazao nam je Sredo Bogdanić, jedan od mještana čija se kuća napaja vodom sa zagađenog izvora.

Kako kaže, mještanima je zbog svega prekipjelo, jer im je voda koja je bila izuzetno kvalitetna sada beskorisna pošto se niko od ukućana ne usuđuje da je konzumira.

Kako je rečeno u opštini Kotor Varoš, nakon što ih je policija obavijestila da je otkrila ko je deponovao otpad na ovoj lokaciji, izrekli su kazne.

Preduzeću “Jata” uručen je prekršajni nalog u iznosu od 1.000 maraka, kao i zabrana daljeg deponovanja. Takođe, naloženo im je da lično počiste sav otpad koji su bacili. Iako su novinari banjalučkog lista više puta zvali nekoliko brojeva ovog preduzeća, na telefon im se nije niko javio.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo