Srijeda, 8 prosinca, 2021

Užas u Kiseljaku: Učenik šakom u stomak udario profesoricu koja je u 6. mjesecu trudnoće!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Slučaj napada na profesoricu A. L. proslijeđen je Tužiteljstvu, učenik je punoljetan i može odgovarati za svoje postupke

Učenik Srednje medicinske škole Kiseljak A. Š. (1996.), koji zbog ponavljanja razreda u dva navrata gubi pravo školovanja u Srednjoj medicinskoj školi Kiseljak, odlučio se osvetiti profesorici hrvatskog jezika, jednoj od onih kod koje nije dobio prolaznu ocjenu. Iako je nastava gotova, učenik je ušao u školsku zgradu, došao do zbornice, sačekao nastavnicu koja je bila unutra te je po izlasku na hodnik snažno udario šakom u trbuh. Nastavnica A. L. u šestom je mjesecu trudnoće, prenosi vecernji.ba

U šoku i strahu za život svojeg djeteta odmah je potražila medicinsku pomoć te slučaj prijavila policiji.

– Želim da ono što sam ja doživjela bude opomena, a ujedno i vapaj da se treba više povesti računa o sigurnosti zaposlenih u prosvjeti, kako se to više nikad i nikomu od mojih kolega ne bi dogodilo, kazala nam je profesorica A. L.

Njene kolege kažu da su pritiscima izloženi svakodnevno, posebno na kraju školske godine kada roditelji povlače sve moguće veze kako bi svojoj djeci osigurali nezaslužene prolazne ocjene.

Željko Terzić, ravnatelj Srednje medicinske škole, kaže da do njega nisu došle takve pritužbe. No, priznaje da je i sam tijekom dugogodišnjeg rada u prosvjeti bio stalno pod pritiskom. Sigurnost zaposlenih, smatra, nije dio njegovih ovlasti jer škola je otvorena ustanova koja radi po istim pravilima godinama. Tokom nastave je zaključana, a dežurni učenici evidentiraju svaki ulazak.

– Budući da je nastava završena, niko nije mogao niti je bio ovlašten spriječiti ulazak nijednog učenika pa tako ni napadača, kazao je Terzić.

– Oštro osuđujem napad. Kakve kvalifikacije će napadač dobiti ovisi o medicinskom nalazu profesorice. Na policiji je da odradi svoj dio posla, kaže ravnatelj Srednje medicinske škole.

Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBŽ potvrdio je da je slučaj napada učenika na profesoricu proslijeđen Županijskom tužiteljstvu jer napadač je punoljetan i odgovarat će za svoje postupke.

– Sve ovisi o stanju napadnute, bude li komplikacija, slučaj će dobiti na težini. Kazna koja ga očekuje kreće se od prekršajnog naloga zbog naročito drskog ponašanja do kaznenog prekršaja zbog nanošenja lakših ili težih tjelesnih ozljeda, kaže Prohan.

Tvrdi da se udarac šakom u trbuh žene u poodmaklom stadiju trudnoće ne može, po zakonu, okarakterizirati kao pokušaj ubistva iako je ovaj čin mogao imati smrtne posljedice, odnosno završiti smrću nerođenog djeteta, ali i ugroziti život majke.

Liječnici u bolnici u Novoj Biloj su nakon pregleda konstatirali da su majka i dijete dobro. No, o šoku koji je proživjela profesorica A. L. niko nije dovoljno stručan govoriti. A upravo je šok najteža posljedica s kojom se nosi žrtva, a koji itekako može ostaviti traga na njeno zdravlje i zdravlje nerođenog djeteta.

Ravnatelj Terzić odbio je govoriti o karakteru napadača. No, kolege napadnute profesorice tvrde da je poznat po nasilničkom ponašanju koje je kulminiralo napadom na njihovu kolegicu A. L. Nitko od sugovornika novinara u ovom konkretnom slučaju nasilničko ponašanje ne negira. Svi su jednoglasni u ocjeni da je nasilničko ponašanje djece i mladih u stalnom porastu, kao i da društvo mora žurno reagirati prije nego što bude prekasno jer tanka je linija između nasilnika i ubice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo