Srijeda, 3 ožujka, 2021

Užas u Kliničkom centru Dubrava : Nestalo je struje, svi respiratori su se isključili

Autor:24sata.hr

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

HRVATSKA – Odjel s respiratorima u Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, u jednom je trenu, u nedjelju, ostao bez struje, i respiratore se moralo pogoniti mehanički, ručno.

“U Primarnom respiracijskom intenzivističkom centru nestalo je struje, ugasili su se svi respiratori, ručno se nastavilo”, neslužbena je informacija koju smo dobili iz bolnice određene za glavni zagrebački Covid centar.

Potvrdio je to za portal 24sata novi predsjednik upravnog vijeća bolnice i njezin doktor dr. Silvio Bašić, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Hrvatske.

Ministar Vili Beroš je lično, kaže, s Elektrom sređivao da u bolnicu što prije dođu vanjski električari.

“Moje informacije su da je nestalo struje jer je iskočila sklopka, koliko shvaćam nastao je kratki spoj. Agregati se nisu palili zato što je nestao samo jedan mali strujni krug. Odmah su se ljudi snašli i spojili. Respiratori su ostali u jednom trenu bez struje, nisam sto posto siguran, ali tako su mi rekli da je, ali su odmah s produženim kablom spojili, i to je proradilo”, rekao nam je Bašić.

Ručno ventiliranje je uobičajeni postupak, nastavio je, ventilira se ručno pacijente i kad ih se zbog neke pretrage mora maknuti s respiratora.

Ne zna koliko je dugo prekid struje trajao.

“Meni je bilo važno da nitko nije bio ugrožen. Oni su se snašli,a onda su došli električari”, kaže Bašić.

Na pitanje o lošim agregatima u bolnici, o čemu smo također dobili informacije, odgovorio je kako se agregati za ovakve situacije ne mogu upaliti jer nisu tako programirani.

“Da je nestalo kompletno struje, upalili bi se”, kaže dr. Bašić.

“Agregati su stari, ali to je sad tako. Upitni su, ali funkcioniraju, govorim vam kao doktor iz Dubrave. I oni prestaju raditi, nisu to neke stvari koje mi ne znamo otprije. Palili su se kad bi nestajalo struje”, kaže Bašić.

Direktor bolnice Srećko Marušić se nije javio na telefon, kao ni Covid koordinator prof. dr. Ivica Lukšić.

Samo nekoliko sati prije ovog incidenta smo iz drugih bolničkih pouzdanih izvora dobili informaciju da agregati, nestane li struje, ipak nisu dovoljno dobri da napajaju cijelu bolnicu i njenu opremu, pa tako ni sve respiratore, pišu 24sata.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo