Srijeda, 22 ožujka, 2023

Užas u Kruševcu: Majka monstrum mrtve bebe držala u ormaru

Nemojte propustiti

Aleksandra J. (35) iz Kruševca, koja je ubila dvoje svoje novorođenčadi, u istrazi priznala da se prvo dijete rodilo mrtvo, a da je drugo ugušila, pišu Novosti.

Aleksandra koja je osumnjičena za dvostruko čedomorstvo koje se odigralo u kući njenog oca Dobrice u selu Crkvina je, prema priznanju u istrazi, obje svoje bebe poslije porođaja čuvala dva-tri dana u kutiji, a potom ih je umotavala u kesu i zakopavala u odvojene plitke jame u zadnjem dijelu dvorišta.

Osumnjičena se sama porodila u junu 2011. godine i to u sobi u očevoj kući u Crkvini. Ona misli da je ta beba bila mrtvorođena”, navodi izvor Novosti. “Prema njenoj priči, noktima je pokidala pupčanu vrpcu. Stavila je bebu u kutiju, a onda “paket” u ormar. Posle nekoliko dana iskopala je raku i krišom sahranila bebu”.

Drugu bebu osumnjičena je, kako saznaje ovaj list, rodila u noći između 25. i 26. jula. Tu bebu nije željela “isključivo zbog siromaštva”, jer sa suprugom Goranom J. ima troje djece (dvije ćerke i sina).

“Kako je osumnjičena ispričala, drugoj bebi je stavila šaku na usta i novorođenče je prestalo da diše”, otkriva izvor Novosti. “Zatim je ponovila postupak kao sa prvom bebom: stavila beživotno telo deteta u kutiju, pa u ormar, a sahranila ga je posle tri dana u neposrednoj blizini, gde je počivala beba rođena pre dve godine”.

beograd-policijaKada su nadležni, na osnovu sumnji meštana Crkvina i efikasnim provjerama došli na lice mjesta, zatekli su osumnjičenu koja je priznala šta se dogodilo. Bila je uplašena, ali je na kraju, pokazala gdje je sahranila novorođenčad.

U zadnjem dijelu bašte nađene su dvije humke. Bebe su bile pokopane na dubini ne većoj od pola metra, a toliko su otrpilike i bile udaljene jedna od druge.

Male rake bile su zatrpane zemljom, a potom prekrivene kamenjem, kako životinje ne bi otkrila grobna mjesta. Nije poznato kojeg su pola bile bebe, niti je osumnjičena mogla u vezi s tim da se izjasni. Porodici i bližoj rodbini ispričala je, u oba slučaja, da je imala problema sa kompresovanim vakumom u stomaku, kao i da ljekari rješavaju taj problem.

Iako u selu Crkvina porodica Jovanović nije bila omiljena, o Aleksandri niko ništa loše nije imao da kaže. Osim sumnje da je ostajala u drugom stanju, a taj stomak “misteriozno” nestajao bez prinova u kući, mejštani nisu iznosili druge verzije događaja, a posebno ne one najcrnje koje ukazuju na čedomorstva.

“Njeni drugovi iz osnovne škole u Velikom Šiljegovcu pamte je kao dobrog i primernog đaka i niko se ne seća da je imala psihičkih problema”, iznose sagovornici Novosti.

Osumnjičena je u međuvremenu smještena na Žensko odeljenje Specijalne psihijatrijske bolnice Gornja Toponica kod Niša, gdje se utvrđuje eventualno postojanje postpartalne psihoze.

“Čedomorstvo se uzima kao delo “ubistvo deteta pri porođaju”, a kao takvo ima različite motive a može se javiti i kao posledica toka porođaja, usled obilnog krvarenja, bolova”, iznosi za Novosti neuropsihijatar dr Albina Stanojević, direktorka Specijalne bolnice. “Psihičko oboljenje nije u vezi sa čedomorstvom, tako da će veštaci poraditi na svim mogućim okolnostima”.

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo