Subota, 27 studenoga, 2021

Uznemirujući sadržaj: Ekstremisti objavili jezive fotografije: ‘Ubili smo 1700 šijitskih vojnika’

Nemojte propustiti

IRAQ-UNREST-ARMY-EXECUTION

Ekstremistička grupa koja je zauzela veći dio sjevernog Iraka objavila je fotografije na kojima su prikazani njeni borci kako ubijaju na desetine zarobljenih iračkih vojnika u proviniciji sjeverno od Bagdada.

Na fotografijama objavljenim na veb sajtu ekstremista prikazani su maskirani borci islamske države Iraka i Levanta (ISIL) kako ubacuju zarobljene vojnike u kamione, a zatim ih prisiljavaju da legnu licem na dolje u rov sa rukama vezanim iza leđa.

IRAQ-UNREST-ARMY-EXECUTION

Na posljednjim slikama, prikazana su krvava tijela zarobljenika nakon što su upucani, preneo je AP.

U opisu slika stoji da je egzekucija vojnika odmazda za ubistvo komandanta ISIL-a Abdula Rahmana al-Balavija, o čijoj su smrti izvjestili vlada i ISIL prije nego što je ova grupa osvojila drugi po veličini irački grad Mosul i Tikrit u velikoj ofanzivi.

Portparol iračke vojske general pukovnik Kasim al-Musavi potvrdio je autentičnost slika i rekao da ima saznanja o slučajevima masovnih ubistava iračkih vojnika u oblastima koje drži ISIL.

BqJ3ejRIMAAZON7Većina vojnika na fotografijama je u civilnoj odjeći, a neki imaju vojne uniforme ispod, što ukazuje da su se možda na brzinu maskirali kao civili u pokušaju da pobjegnu.

Mnogi vojnici i policajci ostavili su uniforme i opremu iza sebe dok su ekstremisti osvajali Mosul, Tikrit i susjedne oblasti.

Na fotografijama nije naveden datum ili lokacija, ali je al-Musavi rekao da su se ubistva dogodila u proviniciji Salahudin, čija je prestonica Tikrit.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je u petak na “ubistva svih vrsta” i druge ratne zločine u Iraku, i rekla da bi se broj ubijenih proteklih dana mogao kretati oko više stotina, a broj ranjenih oko 1.000, podsjetila je američka agencija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo