Petak, 25 lipnja, 2021

“Vakcina za koronu će biti jako skupa” – Virolog Ana Gligić: Nije me iznenadila izjava da je virus vještački napravljen

Nemojte propustiti

Kako je rekla, nije je iznadila izjava virusologa Luca Montagniera, inače dobitnika Nobelove nagrade, da je virus koji izaziva Covid-19 vještački virus.

“Vakcina će biti skupa, a biće napravljena vrlo brzo. U Kini je istraživanje već u drugoj fazi, i sada će početi ispitivanja na 500 dobrovoljaca. Među njima će biti različite starosne grupe, s obzirom da se zna da virus različito utiče na osobe različite starosti. Tako će vidjeti šta se tu dešava – rekla je Ana Gligić virolog, koja se borila portiv epidemije variole.

Kako kaže, naučnici će tada morati svakoga dana da unose ispitivanja krvi u tabele.

– Tražiće kada se počinju pojavljivati prva antitijela, kada dostižu maksimum zaštite, koliko se dugo održavaju. To će već biti treća faza, koja će trajati sigurno godinu dana – ističe. Međutim, to ne znači da vakcina ne može da uđe u upotrebu ranije, ako prođe neophodne testove, a da se ispitivanja nastave. Mene čudi recimo, kada su se pojavili SARS i MERS, vidjeli su da je letalitet tih vrusa jako visok, i da se niko nije upustio u pravljenje vakcine. Možda ovo danas ne bi prešlo u pandemiju da smo tada bili ozbiljniji – rekla je Ana Gligić.

Iznenađuje je i način prenošenja virusa sa kojim se danas suočavamo.

Sinoć sam pročitala rad 18 američkih stručnjaka, gdje kažu da se u spoljašnjoj sredini ovaj virus može zadržati i do 16 sati. To me jako čudi, jer kad radim u laboratoriji moram da držim epruvetu sa virusom na ledu. To su organizmi koji su osjetljivi na toplotu, i nevjerovatno je da tako dugo opstanu u spoljašnjoj sredini.

Kako je rekla, nije je iznadila izjava virusologa Luca Montagniera, inače dobitnika Nobelove nagrade, da je virus koji izaziva Covid-19 vještački virus.

– Bez argumenata to ostaje samo na slovo na papiru. Svaki virus u laboratoriji može da se iskoristi, ali to je jako daleko od mene, i ne mogu da zamislim da postoje takvi ljudi. Razlog je prestiž… – prenosi Alo

Kako je rekla, virus u teoriji može da se inese iz laboratorije greškom, ali nisu poznati slučajevi da se to desilo.

– Poznato je da se ljudi u laboratoriji zaraze, čak i da su umirali virolozi. Naravno da niko to ne želi, ali se desi, kao i u svakom poslu, ali su minimalne, naročito danas – rekla je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo