Subota, 18 rujna, 2021

Vakula objavio dugoročnu prognozu: Evo kakvo vrijeme očekuje regiju najesen i zimu!

Nemojte propustiti

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu za jesen i zimu.

Mnoge bi mogla iznenaditi činjenica da je i ovo “klimatološko” ljeto bilo natprosječno toplo. Ali, naravno, ne i ekstremno kao većina u ovoj deceniji.

U očekivanju službenih ocjena klimatologa DHMZ-a, koje će se temeljiti na podacima brojnih meteoroloških stanica, prema nekim preliminarnim analizama, može se zaključiti kako će ocjene ovogodišnjeg ljeta zbog temperature biti većinom normalno, naprimjer uzduž Jadrana i u unutrašnjosti Dalmacije, te uglavnom toplo u sjevernijim krajevima, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Mada je posljednjih decenija zabilježen veliki napredak – dugoročne prognoze i dalje su veliki izazov, kaže.

Prosječne temperature

“Slijedom toga, za one kojima nešto znače i vjeruju im – i najnovije prognoze za sljedeće sezone i mjesece daju povećanu vjerovatnost da će srednja temperatura zraka i klimatološke jeseni i zime, pa čak i svakog od mjeseci do kraja godine i početkom sljedeće – biti barem oko prosječne, većinom čak i malo viša”, poručuje Vakula.

“Za očekivati je povremena hladnija razdoblja, ali je mala vjerojatnost da će ona biti tako dugotrajna i izražena da cijeli mjesec u kojima se pojave, na kraju bude hladniji od prosječnoga. Osim možda u januaru, za koji trenutačne prognoze daju najmanju vjerojatnost pozitivnog odstupanja“, objašnjava meteorolog.

Kako to već biva, ponovno ističe, dugoročne prognoze količine oborina su problematičnije i znatno manje pouzdane od sezonskih i mjesečnih prognoza temperature, što se moglo primijetiti i prošlih mjeseci.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo