Petak, 18 lipnja, 2021

Valentin Inzko podnio ostavku na mjesto visokog predstavnika u BiH

Nemojte propustiti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je podnio ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH.

Ta informacija za Klix.ba je potvrđena u OHR-u. Ostavka stupa na snagu 1. augusta, kada će na dužnost stupiti novi visoki predstavnik. A novi visoki predstavnik u našoj zemlji bit će Nijemac Christian Schmidt.

“Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka”, kazali su iz OHR-a.

Rusija je bila protiv ove odluke.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a. Do sada je Vijeće sigurnosti UN-a potvrđivalo imenovanje novog visokog predstavnika.

ako će Valentin Inzko, Austrijanac koji je u BiH službovao 12 godina, napustiti našu zemlju. Njegov mandat je obilježen uglavnom ne pretjerano aktivnom politikom u smislu nametanja rješenja. On nije ni imao naročitu međunarodnu podršku da aktivnije djeluje, pa je Inzko uglavnom odrađivao posao kroz praćenje situacije i podnošenje izvještaja.

S druge strane, sve su učestaliji pozivi da se u potpunosti ukine funkcija visokog predstavnika, što je zahtjev prije svega SNSD-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo