Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Valentin Inzko se oglasio povodom probijanja roka za poništavanje povelja dodjeljenim ratnim zločincima: Evo šta je poručio NSRS-u

Nemojte propustiti

Istekao je tromjesečni rok koji je Valentin Inzko dao Narodnoj skupštini RS-a. Iako je bilo nade da će NSRS jučer raspravljati o oduzimanju odlikovanja ratnim zločincima, Klub SNSD-a se pobrinuo da se to odgodi za 11. maj.

Tim povodom oglasili su se iz Ureda visokog predstavnika u BiH da li će Valentin Inzko i dalje čekati s određenim potezima iako je rok istekao ili će pak poduzeti određene korake.

– Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata kao i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake, rečeno je iz OHR-a.

U obzir treba uzeti i od ranije poznat stav većine poslanika u NSRS-u, i opozicije i vlasti, o tome da neće glasati za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima i da su Inzkovog njegovog nametanja rješenja.

Podsjetimo da je visoki predstavnik Valentin Inzko u pismu krajem januara ove godine dao rok od tri mjeseca da se ponište sva priznanja koja su u ime NSRS-a dodijeljena osobama osuđenim za ratne zločine.

Među nagrađenima su bili i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, koji su osuđeni u Haškom tribunalu, piše Klix.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo