Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Van Gog svoje odsječeno uho dao ‘farmerovoj kćerki Gabriel’

Nemojte propustiti

Slavni slikar Vincent Van Gog dao je svoje odsječeno uho mladoj ženi koja se zvala Gabrielle Berlatier, objavio je BBC. List The ArtNewspaper pronašao je puno ime farmerove kćeri o kojoj se govori u novoj knjizi o slikaru koja je objavljena prošle sedmice.

Prema novom istraživanju, Gabrielle je radila kao služavka u javnoj kući. Dok joj je davao odrezano uho, Van Gog je navodno rekao: Čuvaj pažljivo ovaj predmet’.

U knjizi ‘Van Goghovo uho: istinita priča’, koja je objavljena prošle sedmice, autorka Bernadet Murfi spominje mladu ženu.

Murfi je kazala kako je obećala potomcima Gabriele Berlatier da će u tajnosti čuvati njeno prezime, sve dok oni ne pristanu da se objavi, javlja Hina. Nakon objavljivanja knjige, list The Art Newspaper slijedio je detalje u knjizi i pronašao Gabrijelino ime u podacima Instituta Paster u Parizu.

Naime ondje se liječila od bjesnila nakon što ju je ugrizao pas. Gabrielino ime otkriveno je 1936. u tekstu u kojemu se navodi policajac koji je pozvan u javnu kuću u Arles gdje je Van Gog odrezao uho 1888., ali novinski tekstovi u to vrijeme spominju je kao Rachel, što je mogao biti nadimak.

Slikar je odrezao uho nakon što je pretrpio nervni slom. Dan kasnije pronašla ga je policija i smjestila u bolnicu. Van Gog je sebi oduzeo život 1890. godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo