Utorak, 15 lipnja, 2021

Vanredni izbori u BiH: SDP u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Izbornog zakona BiH

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Zurnal)
Ilustracija (Foto: Zurnal)

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, kako je ranije najavljeno, pripremila je i u parlamentarnu proceduru uputila izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Predloženim izmjenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u Bosni i Hercegovini, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Naime, opravdano nezadovoljstvo građani BiH su iskazali izlaskom na proteste koji su, nažalost, zloupotrijebljeni od manje grupe vandala pri čemu je pažnja sa zahtjeva obespravljenih radnika gurnuta u drugi plan. Smjene i ostavke premijera kantonalnih vlada i Vlade FBiH neće riješiti probleme radnika i ostalih građana naše zemlje. Jedino pravo i dugoročno rješenje za građane bi bilo raspisivanje vanrednih izbora, kako bi građani na demokratski način izabrali vlast kakvu žele.

Obaveza države Bosne i Hercegovine je da osigura funkcioniranje institucija vlasti i na taj način građanima osigura pravnu sigurnost i izvjesnost. Protesti građana širom BiH su ukazali na potrebu da Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine zakonom uredi izbor članova organa vlasti kako bi institucije sistema funkcionirale i izvršavale svoje ustavne nadležnosti.

Ovom odlukom bili bi određeni nivoi vlasti za koje bi se provodili vanredni neposredni izbori, a održavali bi se 60 dana od dana donošenja odluke od strane Parlamentarne skupštine BiH. Mandat članova organa vlasti izabranih na ovim izborima trajao bi četiri godine.

Vanredne neposredne izbore provodila bi Centralna izborna komisija BiH na način i prema postupku predviđenom za provedbu redovnih izbora u Bosni i Hercegovini. Centralna izborna komisija BiH bi, također, utvrdila rokove potrebne za provođenje odluke o održavanju vanrednih, neposrednih izbora.

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u članu I 2. Ustava Bosne i Hercegovine prema kojem je Parlamentarna skupština nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za vršenje funkcija Skupštine po Ustavu Bosne i Hercegovine.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo