Utorak, 18 siječnja, 2022

Vanredno stanje u U NSRS-u: Tužilaštvo BiH traži listing glasanja o osnivanju agencije za lijekove RS-a

Autor:BN TV

Nemojte propustiti

Spornim zakonom, koji je u NSRS-u donesen u hitnoj proceduri nakon afere “Kisik”, regulisano je da se u roku od šest mjeseci formira agencija za lijekove Republike Srpske.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske je vanredno stanje, javlja BNTV.

Prema saznanjima ove televizije, iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS-a da im dostave listing glasanja zastupnika za zakon o agenciji za lijekove Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH je, prema saznanjima BN televizije, formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka BiH”.

Spornim zakonom, koji je u NSRS-u donesen u hitnoj proceduri nakon afere “Kisik”, regulisano je da se u roku od šest mjeseci formira agencija za lijekove Republike Srpske.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u Republici Srpskoj, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjoj Luci.

Za sporni zakon glasali su zastupnici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS-a, koja je zakazana za petak, a na kojoj će zastupnici razmatrati informacije o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i sigurnosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, također, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo Republike Srpske.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo