Srijeda, 8 prosinca, 2021

Vasić: Radnici oprez, način odlaska u Soči nije regulisan

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Način odlaska državljana BiH na rad u inostranstvo trenutno nije normativno regulisan i zavisi isključivo od posredničkih agencija i stranih poslodavaca, zbog čega radnici moraju biti veoma obazrivi prilikom angažmana, izjavila je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić.

Vasićeva je rekla Srni da BiH sa mnogim zemljama ima zaključen sporazum o zapošljavanju svojih državljana u njima i obrnuto, dok se broj radnika koji odlaze u inostranstvo određuje kvotama za svaku godinu.

“Radnici koji traže angažman u inostranstvu treba posebno da obrate pažnju da li je agencija koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju registrovana i da li je poslodavac pribavio sve radne i boravišne dozvole za svakog konkretnog radnika”, rekla je Vasićeva i dodala da postoje pravila koje uslove mora da ispunjava agencija.

Govoreći o hapšenju radnika iz Republike Srpske u Sočiju zbog neposjedovanja potrebnih dozvola, ona je rekla da su poslodavci bili dužni da obezbijede sve dozvole putem Privredne komore ili agencije.

Ona je navela da je, kada je riječ o Rusiji, tek u početnoj fazi inicijativa za zaključivanje sporazuma o zapošljavanju lica iz BiH u ovoj zemlji i obrnuto, ali da se ne zna kada će biti potpisan.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo