Petak, 22 listopada, 2021

Vatikan: Potrebno upotrijebiti silu protiv džihadista

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Vatikan je danas saopštio da je možda neophodno upotrijebiti silu kako bi se zaustavili napadi “Islamske države” na hrišćane i druge manjine, ukoliko ne bude pronađeno političko rješenje.

Nadbisukup Silvano Tomazi, koji je diplomatski predstavnik Vatikana u UN u Ženevi, rekao je da džihadisti vrše genocid i da moraju biti zaustavljeni.

“Ono što je potrebno jeste dobro koordinisana i smišljena koalicija da se učini sve što je moguće da se postigne političko rješenje bez nasilja, ali ako to nije moguće, onda je neophodno upotrijebiti silu”, kaže nadbiskup Tomazi.

On je dodao da se mora obustaviti ova vrsta genocida ili “ćemo kasnije kukati što nismo učinili više i kako smo dopustili da se desi slična tragedija”.

Britanski BBC podsjeća da se Vatikan obično protivi vojnim intervencijama u regionu, ali i da je papa Franjo osudio pogubljenje 21 egipatskog Kopta prošlog mjeseca u Libiji.

Manjinske grupacije bile su na meti militanata u dijelovima Sirije i Iraka, koje drži pod svojom kontrolom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo