Utorak, 27 srpnja, 2021

Vatikan zabranjuje promociju Međugorja u svijetu? Od ’81. zaradili su 5 milijardi KM

Nemojte propustiti

Kardinal Gerhard Muller, prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vjere, zabranio je „nastup“ Vicke Ivanković-Mijatović zakazan za 21. juni u italijanskoj Sestoli gdje je trebala govoriti o tzv. međugorskim ukazanjima, javlja N1, prenosi novinska agencija Patria.

Zabranu je izrekao i američki nadbiskup Robert Carlson, po zahtjevu iz Vatikana, koji je spriječio nastup još jednog “vidioca” Ivana Dragičevića, a koji je trebao govoriti u američkom St. Louisu.

Portal catholic.org nakon ovih zabrana navodi kako je moguće da je Sveta Stolica odlučila poduzeti konkretne poteze protiv Međugorja

N1 navodi kako je utemeljana i posebna vatikanska komisija koja je završila svoj posao i izvještaj predala Kongregaciji. Za sad nikakva nova službena odluka nije objavljena no zanimljivo je kako su vidioci aktivniji u posljednje vrijeme, ali samim time i Vatikan.

Iako je prošlo nekoliko godina od završetka izvještaja vatikanske komisije, čini se, barem su takve indikacije, da Sveta Stolica smatra kako navodna ukazanja nisu vrijedna vjerovanja.

Svaki nastup vidilac koji je bio zakazan u nekoj od župa širom svijeta otkazan je po naredbi Vatikana. Osim spomenuta dva, otkazan je nastup Ivana Dragičevića zakazan u crkvi u italijanskom Mestrinu.

Također, otkazan je i nastup Vicke Ivanković-Mijatović u Brazilu. Planirano je da Vicka svjedoči o “međugorskom fenomenu” u Sao Paolu.

S druge strane, stanovnici Međugorja se nadaju da će Vatikan u bliskoj budućnosti priznati ukazanja.

Mostarski Dnevni list je u avgustu 2014. godine objavio istraživanje dr. sci. Vencela Čuljka, ekonomiste, koji tvrdi da se od 1981. do 2013. godine u Međugorje slilo čak 2,85 milijardi eura, ali da je skoro 70 posto tog prihoda ostvaren nelegalnim putem, da je završio na crnom tržištu.

Dr. Čuljak je našao da je od navodnog ukazanja Gospe Međugorje posjetilo 28 miliona hodočasnika/turista, od čega 21 milion stranih i 7 miliona domaćih. Međugorje ostvaruje godišnje 90 miliona eura ukupnog prihoda i 1,9 miliona noćenja.

– Ukupni prihod destinacije vjerskog turizma u Međugorju u vremenu 1981-2013. iznosi 2,85 milijardi eura i 65 miliona ostvarenih noćenja – tvrdi dr. Čujak, ali iznosi i poražavajuće podatke koji govore da od ukupno ostvarenog prihoda (na bazi 43 eura po osobi) 32 posto je ostvareno legalnim i 68 posto nelegalnim putem.

Međugorje je u 2013. raspolagalo s 18.500 kreveta-ležaja, imalo je 4.600 stanovnika, te 1.500 zaposlenih osoba, od čega njih 58 posto nije prijavljeno, odnosno radi na crno, navodi Čuljak u istraživanju.

Dr. Čuljak, porijeklom Hercegovac koji živi i radi u Osijeku, na Fakultetu društvene znanosti u Međugorju uspješno je obranio doktorsku disertaciju pod naslovom “Fenomen Međugorje kao svjetski brend i top destinacija vjerskog turizma”, prenosi NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo