Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Vatra u IRB RS bi mogla progutati dokaze o kriminalu

Autor:Patria

Nemojte propustiti

U Vatrogasnoj brigadi navode da još nije poznat uzrok izbijanja požara.

Sinoć je oko 3.30 sati iznenada buknuo veliki požar u dijelu zgrade Investiciono razvojne banke Republike Srpske.

Još uvijek nije utvrđen uzrok požara u IRB-u, instituciji u bh. entitetu Republika Srpska za koju se vežu brojne krinimalne afere.

Podsjetimo, još od 2014. godine Investiciono-razvojna banka Republike Srpske godinama je bila zlatna koka za privilegovane prijatelje aktulne vlasti u RS-u-

Ta je banka obustavila sve kreditne linije 2014. godine, osim onih za kupovinu stanova.

IRB RS je osim kreditnih plasmana, značajan dio sredstava plasirala i u obveznice. Municipalne obveznice, odnosno obveznice lokalnih zajednica, emitovale su uglavnom općine u kojima je na vlasti Savez nezavisnih socijaldemokrata. Emitovanje obveznica bio je novi način zaduženja lokalnih zajednica u RS-u.

IRB RS je ulagala i u korporativne obveznice određenih preduzeća, što propalih javnih preduzeća, poput banjalučke i prijedorske Toplane i Olimpijskog centra Jahorina, što privatnih firmi čiji su vlasnici bliski vladajućoj eliti u RS-a.

Tako je IRB pokupovala obveznice firme “Farmland” Nova Topola, u koju je uložila milione maraka, firme “Kaldera”, u vlasništvu Dodikovog bliskog prijatelja Milenka Čičića, banjalučke Robne kuće “Boska”, čiji je vlasnik Dragan Đurić u Srbiji optužen za organizovani kriminal…

Od 2010. godine do 2014. u korporativne obveznice devet preduzeća i obveznice dvije banke IRB je uložila ukupno 110 miliona maraka. Sve ove obveznice su emitovane preko Banjalučke berze javnom emisijom.

Iz baze podataka IRB RS vidljivo je da su preduzeća čije je obveznice kupovala ta banka, prethodno dobili i značajan iznos kredita od IRB-a. Tako je banjalučka firma “Atlantik BB” dobila tri kredita u ukupnom iznosu 5.174.649,81KM. Čičićeva “Kaldera” iz Laktaša dobila je dva kredita u ukupnom iznosu 5.786.000. Obveznice “Kaldere” prvo je 21. juna 2011. godine kupila Balkan Investment Banka, da bi ih u novembru iste godine otkupila IRB.

“Farmland” je dobio dva kredita od IRB RS u ukupnom iznosu od 17.816.137,79 KM, dok je Planinsko Dobro a.d. Nevesinje dobilo sedam kredita u ukupnom iznosu od 7.255.000 maraka.

Banjalučki vatrogasci koji su još na terenu, lokalizovali su požar.

Vatrogasci su, kako ističu, još na terenu kako bi spriječili da dođe do eventualnog razbuktavanja vatre.

U Vatrogasnoj brigadi navode da još nije poznat uzrok izbijanja požara.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Prva evropska zemlja uvodi karantin za zaražene majmunskim boginjama, trajat će 21 dan

Svjetska zdravstvena organizacija održala je vanredni sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća...

Možda vas zanima i ovo