Subota, 25 rujna, 2021

Važna promjena stupa na snagu od sredine oktobra: Vozači iz Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u EU više neće trebati zeleni karton

Nemojte propustiti

Ubuduće, našim vozačima neće se tražiti dokaz o postojanju osiguranja (zeleni karton), već će, kao i drugim državljanima EU-a, biti povjerenje u registracijsku oznaku. Ovo se odnosi na države članice Europskog gospodarskog prostora i drugih pridruženih članica Andore, Islanda, Norveške, Srbije i Švicarske.

U odluci koju je prije nekoliko dana službeno potpisala predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen praktično je potvrđeno da je Bosna i Hercegovina u oblasti osiguranja postala dio Europske unije ispunjavajući složene uvjete kako bi se ukinula potreba posjedovanja zelenog kartona kako bi se vozilom moglo ući u europrostor i pridruženih zemalja članica.

Velik je to iskorak za osiguravateljski sektor, od regulatora do samih osiguravatelja kojim su potvrdili da su daleko ispred države u kojoj djeluju. Od čak 26 društava za osiguranje 16 se bavi isključivo neživotnim osiguranjem, uglavnom autoodgovornosti, piše Večernji list BiH.

Prema birokratskome rječniku, posljednja odluka govori da je sektor osiguranja Bosne i Hercegovine ispunio sve uvjete predviđene smjernicom 2009/103/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 16. septembra 2009. u odnosu na osiguranje od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila i izvršenje obveze osiguranja od takve odgovornosti u ekonomskom prostoru EU-a. Potpredsjednik Koncerna Agram dr. Davor Martinović ističe kako je uz viziju i kompromise moguće postići rezultate koje traži Europska unija.

“Kontinuirani rad i napori osiguravajućih društava u Bosni i Hercegovini pridonijeli su tome da će od 19. 10. 2020. države članice EU-a, temeljem odluke Komisije Europske unije, prestati s provjerom osiguranja za sve vrste vozila koja su registrirana u BiH pri ulasku u EU, što je izravni rezultat povjerenja koje su osiguravajuća društva iz BiH stekla u ekonomskom prostoru EU-a.

Ubuduće, našim vozačima neće se tražiti dokaz o postojanju osiguranja (zeleni karton), već će, kao i drugim državljanima EU-a, biti povjerenje u registracijsku oznaku. Ovo se odnosi na države članice Europskog gospodarskog prostora i drugih pridruženih članica Andore, Islanda, Norveške, Srbije i Švicarske.

Dovoljno je da vozilo posjeduje policu obveznog osiguranja od odgovornosti i da je registrirano kod nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način pokazuje se da sektori koji nisu pod izravnom kontrolom države ili entiteta puno prije ispunjavaju uvjete koje pred njih postavlja EU i korisnicima svojih usluga osiguravaju da sigurno zakorače na tržište EU-a”, ističe potpredsjednik Koncerna Agram u BiH.

Ovom odlukom definira se da se za sva vozila koja se nalaze u Uniji jamči likvidacija šteta u vezi s nesrećama koje se dogode na njihovu području i koje prouzroče takva vozila. Dodatno, vozila koja se nalaze u trećoj zemlji uvjetovana su zaključivanjem sporazuma između nacionalnih ureda za osiguranje država članica i nacionalnog ureda za osiguranje te treće zemlje. Zemlje članice EU i pridružene zemlje 2002. sklopile su sporazum kojim se jamči likvidacija šteta nastalih zbog nesreća koje se dogode na njihovu području, a koje su prouzročila vozila koja se uobičajeno nalaze na području drugih stranaka tog sporazuma, neovisno o tome jesu li takva vozila osigurana.

Nacionalni uredi za osiguranje država članica i Andore, Islanda, Norveške, Srbije i Švicarske potpisali su 13. juna 2019. dopunu 2 sporazumu kako bi se u njega uključio i Nacionalni ured za osiguranje Bosne i Hercegovine. Nove mjere odnose se na sve vrste vozila, osim vojnih vozila registriranih u toj zemlji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo