Subota, 18 svibnja, 2024

Važna informacija za sve vozače: Ove godine zimska oprema nije obavezna do 15. aprila

Preporučeno

Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura.

Obavezno posjedovanje zimske opreme na snazi je do 1. aprila, nakon čega treba pristupiti pripremi vozila za vožnju na višim temperaturama, podsjećaju iz BIHAMK-a. Podsjetimo, ranije je zimska oprema bila obavezna do 15. aprila.

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovini je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila, a sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje.

Upravo se čita:  Srednje škole u HNK-u idu u generalni štrajk

Prvo treba zimske gume zamijeniti ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od sedam stepeni čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva.

Zbog toga je i zaustavni put znatno duži, a stabilnost u zavojima manja. Naročito bi trebalo obratiti pažnju na pritisak u pneumaticima. Potrebno je pridržavati se preporuka proizvođača guma i automobila.

Upravo se čita:  Bećirović: Hvala UK na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Da biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na vozilima koje je potrebno pronaći i eliminisati. Neke nedostatke možemo sami da otklonimo, ali za neke je najbolje obratiti se stručnim osobama.

Prije svega, vozilo bi trebalo detaljno oprati

Na svim vanjskim dijelovima vozila može se nakupiti so i izazavati nagrizanje lima. Nakon pranja lako je uočiti oštećenja i mjesta gdje je so već počela djelovati.

Upravo se čita:  Federacija se zadužila za skoro 30 miliona KM

Provjeriti ćelije i kleme akumulatora

Akumulator je tokom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet.

Promijeniti filter klime

Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratiti pažnju, jer je tokom zime često korištena. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Po potrebi zamijeniti gumice brisača

Niske temperature negativno utječu i na gumice brisača te bi i njih po potrebi trebalo zamijeniti.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas