Subota, 24 rujna, 2022

Od danas novi propisi za prelazak slovenske granice: Testovi iz Bosne i Hercegovine ponovo ne vrijede

Nemojte propustiti

Danas su stupili na snagu novi propisi o prelasku slovenske granice. Mjera je donesena pred uskršnje blagdane kad se očekuje veći priliv i cirkulacija građana.

Slovencima se od utorka zabranjuje odlazak u države s “crvenog” popisa i dopušta ulazak iz njih samo uz predočenje negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno ukoliko su preobolovali covid-19, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uredba s mjerama ograničenja prelaska državne granice, koja se odnosi na sve četiri susjedne zemlje bit će na snazi najmanje do 12. aprila, rekao je na konferenciji za novinare Aleš Hojs.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje s crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države s područja bivše SFRJ.

Iznimke se odnose samo na putnike u tranzitu i teretni transport te slučajeve putovanja radi uklanjanja opasnosti po život i zdravlje.

Što se tiče negativnog testa na koronavirus, koji je potreban za ulazak u Sloveniju, Hojs je rekao da neće vrijediti brzi antigenski testovi nego samo molekularni PCR testovi, i to samo oni koji su obavljeni u Europskoj uniji i Schengenskom prostoru i pod uvjetom da nisu stariji od 48 sati.

Takva je odluka donesena zbog porasta broja krivotvorenih testova, uglavnom iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, rekao je.

Ulazak u Sloveniju od ponedjeljka dopuštat će se osobama koje predoče dokaz da su bile pozitivni na testu za koronavirus prije najmanje tri sedmice od dolaska na granicu i najviše šest mjeseci prije toga, što znači da se radi o onima koji su preboljeli Covid-19 i još imaju imunitet.

Ulazak će se dopuštati i onima koji predoče potvrde o cijepljenju protiv covida-19, s najmanje sedam dana protoka od primitka druge doze BioNTech-Pfizerova cjepiva ili najmanje 14 dana nakon dobivanja Moderninog. Ako su cijepljeni AstraZenecinim cjepivom nakon dobivanja prve doze mora proći najmanje 21 dan, javlja Vecernji.ba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sjećate li se snimka “Nova godina sa Gringom”? Evo kako Gringo sada izgleda

Sjećate li se videoklipa "Nova godina sa Gringom", i glavnog aktera Izeta Ramovića Gringa koji je tada ženio svog...

Možda vas zanima i ovo