Utorak, 28 rujna, 2021

Važne izmjene na granici sa Hrvatskom: Iz Bosne i Hercegovine u susjednu državu od 15. novembra samo sa dvije kutije cigareta umjesto sa „štekom“

Nemojte propustiti

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je sasvim legitimno da susjedne zemlje vode računa o svojim ekonomskim interesima.

Hrvatska planira novim odredbama Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine stati ukraj i prekograničnoj trgovini s Bosnom i Hercegovinom.

Kao što je već poznato građani Hrvatske koji žive u blizini granice s našom državom barem jednom sedmično idu u nabavku u BiH budući da su kod nas daleko povoljnije cijene. Neizostavna je i nabavka cigareta, međutim, u Hrvatsku će se od 15. novembra moći unijeti samo dvije kutije cigareta umjesto deset ili “šteke”.

Naime, ovakva odluka je donesena zbog snabdijevanje jeftinijim cigaretama iz BiH i Srbije.

Od zastupljenijih kategorija duhanskih proizvoda isto vrijedi i za duhan za pušenje, za koji će maksimalna količina pošteđena naplate nameta također biti peterostruko manja nego do sada. Umjesto dosadašnjih 250, moći će se unijeti samo 50 grama duhana.

Te promjene su dio predloženih izmjena Pravilnika o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u ličnom prtljagu osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Radi se o prijedlogu izmjena koji je pušten u javnu raspravu.

Ilustracija

Ekonomista Faruk Hadžić kazao je za „Avaz“ da je sasvim legitimno da susjedne zemlje vode računa o svojim ekonomskim interesima.

– Zbog jeftinijih određenih proizvoda, građani koji žive blizu granice često dolaze u BiH, kupuju jeftinije proizvode i na taj način su povećavali potrošnju u BiH, što se odražavalo i na naplati PDV-a, ali i akciza. S obzirom na moguće restrikcije, očekivati je da će doći do pada prometa, a time i potrošnje, što može dodatno usložiti poslovanje mnogih privrednih subjekata, pogotovo sada u vremenu pandemije koronavirusa, kada se susrećemo s padom naplate poreza i doprinosa – istakao je Hadžić.

Ovo će, svakako, utjecati i na godišnje odmore građana BiH koji tradicionalno ljeto provode na plažama u Hrvatskoj. Ni oni neće moći sa sobom na more ponijeti „šteku“, već samo dvije kutije cigareta.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo